» Новини » Юрій Романенко: У Зеленського має бути одна мета – перемогти коронавірус

Юрій Романенко: У Зеленського має бути одна мета – перемогти коронавірус

Коронавірус – виклик, який вимагає політики у дусі тотальної війни, тому що охоплює всі сфери. Не подолання цього виклику загрожує крахом української держави. Про це заявив співзасновник Українського інституту майбутнього (UIF), політичний експерт Юрій Романенко.

«Все, що відбувається зараз – це Світова війна іншими – біологічними засобами. З усіма наслідками, що випливають. Пандемія коронавірусу каталізує ключові диспропорції у світовій системі, які радикалізують конфлікти інтересів на глобальному й локальному рівні. Всі великі і маленькі економічні системи будуть закручуватись у спіраль й замикатися, щоб мінімізувати витрати. При цьому коронавірус буде змушувати уряди діяти в позаекономічній логіці», – зазначив Юрій Романенко.

У цій ситуації, наголосив експерт UIF, Україна буде жити, якщо діятиме осмислено, нетривіально, швидко.

«До останнього моменту економіка України стояла на чотирьох китах: експортерах, заробітчанах, зовнішніх позиках, облігаціях внутрішньої державної позики (ОВДП). Зараз Україну чекає секвестр бюджету. Натомість Зеленський робить акцент, щоб забезпечити мир на Донбасі за будь-яку ціну. Ця велика помилка. Наразі проблема Донбасу стає мікроскопічною. Держава повинна вирішити питання виживання сотень тисяч людей», – зауважив Юрій Романенко.

Зараз, переконаний експерт, у Зеленського повинна бути одна мета – якомога швидше та ефективніше перемогти вірус.

«Держава повинна сконцентруватися на карантині. Необхідно розтягнути в часі кількість хворих для того, щоб інфраструктура охорони здоров’я зуміла адаптуватися. Держава повинна переконати людей, що коронавірус дуже  небезпечний. Також треба швидко будувати лікарні, в яких можна буде надавати допомогу тяжкохворим та відправляти людей на карантин. Під це потрібно давати ресурси з держбюджету. Необхідно створити фонд реагування на вірус, який наповнюватиметься через звільнення коштів з менш значущих напрямків. Зараз треба пропонувати масштабний пакет зниження податків, особливо для ФОПів. Необхідно переглянути роль НБУ. НБУ може зробити емісію гривні для того, щоб профінансувати будівництво лікарень і зарплат для людей, які їх будуватимуть. Тут повинна бути чітка зв’язка держави з бізнесом. Вирішення цих завдань сформує управлінський кістяк нових менеджерів. Розв’язавши питання епідемії, ми зможемо вирішувати інші завдання», – констатував Юрій Романенко.