» Новини » Анатолій Амелін: Українська влада може мінімізувати втрати від кризи

Анатолій Амелін: Українська влада може мінімізувати втрати від кризи

Сьогодні від керівництва країни залежить, чи отримає Україна імпульс для швидкого економічного відновлення. Якщо Кабмін реалізує грамотну антикризову програму разом з Нацбанком, втрати України від кризи можуть бути меншими, ніж в інших країнах, – прогнозує директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін. Про це експерт пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

«Карантин тимчасово знизить ділову активність, ВВП знизиться. Бізнес скоротить витрати, підвищить свою ефективність. Якийсь час частина персоналу буде в неоплачуваних відпустках. Знизиться споживання. Компанії оптимізують свій персонал. Сектор продовольства втратить менше за інших. З кризи Україна вийде з більшою часткою аграрного сектора. Зросте IT-сектор. Унаслідок спаду промвиробництва тимчасово знизиться споживання енергоресурсів. Україна стане європейським енергетичним хабом, заповнюючи свої газосховища американським газом, який з часом буде замінений українським (LNG вже у 2020 році поступиться йому в ціні)», – зазначив Анатолій Амелін.

У Зеленського, наголосив експерт UIF, з’явився шанс увійти в історію, якщо його Кабмін зможе ефективно скористатися можливостями, які відкриває криза. Головне, пише він, не панікувати, бо криза мине.

«Одні кажуть, що криза триватиме два місяці, інші вважають понад рік. Це  залежить від відновлення економічної активності країн, зокрема тих, що перебувають у карантині, а також від зниження темпів поширення вірусу. Восени 2020 року ми чекаємо відновленням економічної активності у світі. А, отже, і в Україні», – передбачає Анатолій Амелін.