» Без категорії » ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПРАКТИК ПРОДАЖІВ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПРАКТИК ПРОДАЖІВ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА

Система державних продажів України багато років була неефективною та відзначалася гучними корупційними скандалами.

З 2016 року в Україні запустили платформу Prozzoro.Sale, яку в 2017 р. визнали одним з найкращих антикорупційних стартапів у світі, а 2018-го він здобув нагороду як проєкт із потужним антикорупційним ефектом, що може бути взірцем для інших країн.

Ми вирішили порівняти системи державних продажів в інших країнах та визначити, чи дійсно Prozzoro.Sale є одним з найкращих.

У чому перевага системи Prozzoro.Sale?

Prozzoro.Sale об’єднує близько 50 електронних майданчиків та забезпечує конкуренцію між ними. Завдяки наявності однієї спільної бази торгів брати участь можна, якщо зареєструватись  на будь-якому з маркетплейсів. А завдяки поєднанню державних та приватних торгів на одному сайті зростає кількість потенційних учасників аукціонів.

В інших наведених країнах конкуренція між платформами за покупців відсутня.

Так, у Німеччині реалізація держмайна здійснюється через сайт компанії Vebeg, де представлені виключно державні аукціони. У Білорусі для цього існує Державний комітет з майна Білорусі та аукціонний майданчик «Бєлреалізація», на якому також присутні пропозиції приватних продавців. Торги на цих сайтах не дублюються.

У РФ діє офіційний сайт для розміщення інформації про проведення торгів. Однак там з’являється менше половини реальних пропозицій. Торги проводяться на одному із 8 майданчиків, визначених урядом.

В США теж немає уніфікованого сайту для продажу держмайна. Існують інтернет-аукціони GSA (General Services Administration), live auctions, продажі за фіксованою ціною, локальні, не пов’язані між собою системи для продажу держмайна.

На Prozzoro.Sale правила для всіх маркетплейсів уніфіковані, що полегшує участь в аукціонах. Тоді як у США та РФ кожен майданчик/штат мають свої правила. 

Гарантований внесок на Prozzoro.Sale становить 5 %, у порівнянні з 20% в Росії та 10% в Естонії та Білорусі.

Перевагою української системи також є те, що для участі в аукціоні не потрібен електронний підпис, як, наприклад, у РФ. Це збільшує кількість потенційних покупців.

Система продажів в Україні, як і в Німеччині та Білорусі, включає голландську модель аукціонів (на пониження ціни). Вона дозволяє швидко реалізувати проблемні активи. Їх продаж за класичною моделлю може тривати понад 7 місяців. В РФ заборонили проводити аукціони на пониження ціни через можливість зловживань.

Критики сучасної системи продажів Росії відзначають велику кількість необґрунтованих відмов у допуску до аукціонів та надмірні вимоги до учасників.

В Україні такі випадки можна виявити завдяки програмі аналітики торгів, яка фіксує всю статистику по системі.

На Prozzoro.Sale показують стан аукціону в режимі реального часу, інформація там актуальна та постійно оновлюється. Це підвищує ефективність проведення торгів. Для порівняння: у РФ клієнти скаржаться на те, що інформація на сайтах застаріла, неповна і не відповідає дійсності.

Де необхідно доопрацювати?

Попри наявність центральної аналітичної бази, аукціони на Prozzoro.Sale мають свої ризики.

Зафіксовано випадки блокування торгів рішенням суду за позовами зацікавлених осіб, часто без належного обґрунтування. Ці рішення зазвичай скасовували, однак такі дії перешкоджали проведенню електронних торгів і знижували рівень довіри до системи.

Щоб в торгах брали участь лише «свої», продавці можуть надати неякісний опис об’єкту, вказати назву з помилками (так знайти торги через пошук значно складніше), не виставити фото об’єкту, ігнорувати запитання на сайті або дзвінки потенційних покупців тощо.

Також є ризик необґрунтованої дискваліфікації учасників організатором торгів.

VoxUkraine проаналізувала рівень ризику торгів на Prozzoro.Sale за такими індикаторами:

  • наявність запитань від потенційних покупців без відповідей;
  • дискваліфікація понад 50 % учасників аукціону;
  • аукціони, де пропозиція переможця не змінювалася під час торгів, що може свідчити про змову між учасниками.

Близько 25 % успішних аукціонів мали мінімум один із цих індикаторів.

Справді один із найкращих

Систему Prozzoro.Sale створювали з урахуванням досвіду інших країн, тому була можливість вивчити успішні приклади та уникнути помилок.

Система дійсно має низку переваг:

  1. Sale забезпечує високий рівень конкуренції між платформами. Покупці можуть брати участь у торгах через будь-який маркетплейс. В інших наведених країнах відсутня така конкуренція.
  2. Зручність: інформація про об’єкти продажу зібрана на одному сайті, де і проводяться аукціони; правила торгів уніфіковані.
  3. Безпека та актуальність: наявність центральної аналітичної бази дозволяє мінімізувати ймовірність шахрайства і швидко його виявляти. На майданчиках завжди розміщена актуальна інформація про аукціони.
  4. Гарантійний внесок становить лише 5 % у порівнянні з 10 % і 20 % в інших країнах.

Водночас ми бачимо необхідність розробити систему контролю ризиків, яка сповіщатиме про критичні показники відповідних індикаторів за аукціонами. Це допоможе мінімізувати ймовірність зловживань. Актуальною буде візуалізація на карті України всіх об’єктів приватизації зі стислим описом за прикладом Білорусі. Це привабить до держмайна більше уваги з боку потенційних покупців.

Аріна Цатурян, молодший експерт економічних програм UIF,  Володимир Ільків, стажер економічних програм UIF

Залишити Коментар