» Новини » Анатолій Амелін: Трансформація Мінекономрозвитку – один з важливих елементів дорожньої карти України

Анатолій Амелін: Трансформація Мінекономрозвитку – один з важливих елементів дорожньої карти України

Україні потрібна кардинальна перебудова Міністерства розвитку економіки.

Необхідно переглянути цілі, завдання, функцій і показники діяльності установи. На цьому наголосив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін під час експертної дискусії на тему: «Трансформація Міністерства економічного розвитку», яка відбулась в UIF.

Під час заходу було представлено візію Українського інституту майбутнього щодо трансформації Міністерства економічного розвитку й запропоновано бачення того, яким має бути нове міністерство, що сприяло б поліпшенню якості життя громадян.

За словами Анатолія Амеліна, необхідно поновити цілі і функціонал профільного Міністерства; створити ефективну інформаційну платформу як базу для аналізу, прогнозування, підготовки проєктів рішень та аналізу їх виконання; зробити Мінекономіки координатором економічних трансформацій, в тому числі й фіскальних; оновити формат координації секторів економіки у вигляді профільних агентств.

Міністерство економіки майбутнього, додав експерт, має виконувати роль менеджера зі стратегічного розвитку країни, розробляти глобальні та секторальні стратегії на середньострокову і довгострокову перспективу, що приведуть до довгострокового зростання економіки країни і добробуту наших громадян.

 «Основним цільовим індикатором, до якого необхідно прагнути є наш рівень ВВП за паритетом купівельної спроможності. Нині Україна має цей показник на рівні 9233 дол. на людину (2018 рік) та посідає 113 місце, за даними Світового банку. Цільовий показник увійти до топ-50, а далі прагнути потрапити в топ-20 (або топ-30) країн світу. Щоб забезпечити таке поліпшення рівня життя громадян, необхідно максимально прискорювати темпи зростання реального ВВП цільовий параметр 8–10 % на рік (нині 2–4 %). Залучати великі зовнішні інвестиції цільовий параметр 6–8 % ВВП у перші роки (2018 року менше за 2 % ВВП). Збільшувати частку інвестицій в економіці загалом. Цільовий параметр 30–40 % на рік. Крім цього, Україні необхідно стимулювати розвиток галузей із високою доданою вартістю і формувати стійкі зв’язки з регіональними і з розвиненими країнами, інтегруючи свою економіку в регіональну та світову», – зазначив Анатолій Амелін.

Україна, додав він, країна постійно зростаючого потенціалу, яка потребує державної економічної політики. Лише завдяки імпорту енергоресурсів, правильній інфраструктурній стратегії й новим технологіям ми можемо стрімко розвивати українську економіку.