» Новини » Білорусь «дотиснула» РФ по «брудній» нафті?

Білорусь «дотиснула» РФ по «брудній» нафті?

Білорусь і Росія домовилися про підходи та методику компенсації за забруднення нафти у нафтопроводі «Дружба».  Це було однією з умов білоруської сторони, яке дозволяло нейтралізувати втрати від підвищення вартості російської нафти. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевіч.

Як зазначає він, Росія згодна компенсувати втрати від поставок «брудної» нафти, але залишається питання щодо іншої частини угоди. Йдеться про обсяги і ціну нафти для білоруських НПЗ, наскільки цей факт буде прив’язаний до інтеграційних переговорів, власне сума компенсації, як це вплине на переговори Білорусі щодо альтернативних поставок нафти.

«Зокрема, РФ зараз може піти алгоритмом 2010-2011 років. Тоді, забезпечивши тимчасовий демпінг, Росія зробила для Білорусі вкрай невигідними пошуки ресурсів на ринках третіх країн. Якщо Мінськ купиться на цю хитрість і не продовжить пошуки альтернативи, третього шансу може не бути. Очевидно, що зараз покупка не російської нафти буде дорожче, ніж у РФ. Але Білорусь намагається купити «тут і зараз». Альтернатива у вигляді довгострокових контрактів буде більш «смачною» для білоруських НПЗ. Однак, для того, щоб вийти на довгострокові контракти, треба працювати вже сьогодні. І, можливо, зараз йти на покупку, щоб продемонструвати наявність намірів», – пише експерт UIF.

 

Одним словом, підсумовує Ігар Тишкевіч, наразі загальний тон інформації говорить про те, що РФ позадкувала, але чи так це насправді, подивимося, коли будуть оприлюднені деталі угоди.