» Новини » Резолюція Парламенту ЄС по Азову. Лише перший крок?

Резолюція Парламенту ЄС по Азову. Лише перший крок?

ФОТО: day.kyiv.ua

Резолюція Парламенту ЄС, на підставі меморандуму, який 25 лютого 2018 року Україна передала туди на розгляд, стосується виключно питання законності будівництва Керченського мосту. Вона жодним чином не торкається інших тем, як, наприклад, затримка торговельних суден флотом ФСБ в Азовському морі.

Дана дія української сторони в Європарламенті могло б принести відчутні результати. Однак все, що воно принесе – це чергову порцію «стурбованностей» і картинні заклики вирішити проблему за круглим столом.

Якщо одного меморандуму, щоб розворушити Європарламент, недостатньо – подайте два, три, п’ять. Стільки, скільки знадобиться. На щастя, тем для цього вистачає: закриття акваторії в Таганрозькій затоці на 20 років, активне перекидання військового флоту в Азовське море, заплановані навчання Чорноморського флоту РФ з артилерійськими стрільбами у трьох районах Азовського моря, затримка торговельних суден, відсутність компенсацій за збиток, завданий їм  при затримці (простою).

Ясна річ, не всі наші претензії будуть розглянуті. Але такий натиск з нашого боку змусить Парламент ЄС діяти активніше. Це одночасно охолодить гарячі голови РФ і посіє сумніви щодо дієвості показової бравади і гри м’язами, яку так любить застосовувати російська сторона.

Нагадаємо, Міністерство закордоних справ України назвало “ще однією важлівою перемогою” Ухвалення Європарламентом резолюції про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі.

Експерт з питань безпеки і оборони УІМ Іраклій Джанашия