» Новини » Словаччина готується до виборів президента та має намір тримати дистанцію від українсько-російських відносин

Словаччина готується до виборів президента та має намір тримати дистанцію від українсько-російських відносин

Словаччина визначилась з внутрішньо- та зовнішньополітичними пріоритетами на наступний рік та готується до виборів Президента у березні 2019 року. Крім того, Голова Парламенту Словаччини Андрій Данко заявив, що протягом 2019 не буде брати участь у «істерії» українсько-російських відносин.  На що буде направлена політика Словаччини наступного року читайте у дайджесті новин.

 

Голова Парламенту Словаччини Андрій Данко (Словацька національна партія / SNS). розповів про головні кроки у зовнішній політиці країни на наступний рік, які повинні бути затверджені Кабінетом міністрів, міністерством закордонних і міністерством європейських справ. Андрій Данко наголосив, що саме парламент визначає політику країни, адже він є вище уряду. Тож, Голова Парламенту виступає за “збалансовану зовнішню політику щодо Заходу і Сходу”. Він зазначив, що не братиме участі у в українсько-російському конфлікті та назвав його «істерією». Але не виключає вірогідності об’єднання європейських військових, які матимуть «особливі» відносини з НАТО та додав, що таке об’єднання не заважатиме зобов’язанням Словаччини перед її союзниками – НАТО.

Міністр внутрішніх справ Словаччини Дениса Сак зазначила, що вирішення ромського питання є одним з пріоритетів МВС.  У рамках пріоритетної осі Оперативної програми «Людські ресурси» Міністерства праці, соціальних справ та сім’ї Словацької Республіки, реформи МВС зосереджуються на інтеграції маргіналізованих ромських громад, загальний бюджет яких становить близько 280 мільйонів євро. Ці проекти створюють доступ до питної води, будівництва громадських центрів, передачі житла, дитячих садків і частково шкільних закладів, а також допомагають контролювати громадський порядок.

Крім того, планується створення інтегрованих поліцейських підрозділів з більшою кількістю співробітників поліції, які будуть відповідати за ситуацію у відповідному населеному пункті. Такі заходи передбачають створення цивільних патрулів для нагляду за ситуацією безпеки в циганських поселеннях.

Перший тур президентських виборів у Словаччині відбудеться 16 березня 2019 року, про це заявив у четвер голова парламенту Андрій Данко (Словацька національна партія / SNS). Можливий другий тур, якщо глава держави не буде обраний у першому, має відбутися 30 березня. Наразі більше десятка людей офіційно зареєстрували свій намір приєднатися до конкурсу на посаду  Президента. Серед охочих є заступник голови парламенту Бела Бугар (Most-Hid, партія словацьких меншинств), вчені, політичні аналітики, адвокати, активісти, підприємці, судді, режисери та інші. Діючий президент Андрей Кіска вирішив не балотуватися вдруге.

Словацькі журналісти з різних ЗМІ  заснували слідчий центр Яна Куцяка для виявлення корупції. Центр розслідувань буде частиною міжнародної мережі журналістів, що демонструють корупцію та організовану злочинність. Це громадська асоціація, метою якої є асоціація словацьких журналістів-дослідників зі своїми колегами за кордоном. Його результати будуть надані громадськості та іншим засобам масової інформації безкоштовно. У листопаді минулого року Центр підписав угоду про співпрацю з міжнародною організованою організацією «Злочинність та корупція» (OCCRP), яка об’єднує журналістські проекти, спрямовані на виявлення корупції та організованої злочинності у більш ніж десяти країнах.

*Слідчий центр названо на честь Яна Куцяка, якого було вбито минулого року. Він розслідував справу про італійську мафію у східній Словаччині, а також про її контакти з людьми у державному офісі.

У Словаччині очікується уповільнення економічного зростання, а це поступово знизить попит роботодавців на робочу силу, вважають аналітики. Тож, нестача робочої сили повинна бути однією з головних тем навіть у 2019 році. Але у той же час, кількість іноземців, які працюють у Словаччині, може поступово стабілізуватися цього року і особливо в наступному році.

Валерія Півень, стажер УІМ