» Новини » Данило Монін: МВФ блефує

Данило Монін: МВФ блефує

Блефом зі спробою нав’язати Україні свій економічний порядок денний назвав лист від МВФ експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

Експерт нагадав, що близькі до західного фінансового капіталу видання оприлюднили грізний лист від МВФ деяким українським чиновникам. У ньому йдеться: Україна не виконує взятих на себе зобов’язань, що ставить під загрозу угоду з МВФ й може негативно позначитись на стабільності гривні, цінах та економічному зростанні. Насамперед, зазначається у листі, це стосується цін на газ для населення, які повинні стати ринковими з лютого.

«Наміри МВФ погіршити становище населення – це не новина, так само, що МВФ дуже не любить нашу спрощену систему оподаткування, тому вони категорично проти збільшення лімітів. Але більш цікаво з моєї точки зору є інше. Для мене очевидно, що нинішній курс гривні вже зараз є загрозою реальному сектору економіки та державному бюджету. Враховуючи отримання 2,9 млрд доларів, «Нафтогаз» очевидно виплатить 50 млрд додатково в бюджет 2020 року. При цьому Україна має 2 варіанти: спалити ці гроші (на чому власне наполягає МВФ, тримаючи курс низьким і отримуючи великий дефіцит бюджету), сповільнюючи економічне зростання й цементуючи поточний статус-кво, або вивести курс в цільовий діапазон і використовувати бюджетні кошти для розвитку, зростання економіки і формування заділу для лібералізації бізнес-середовища. Очевидно, що отримання коштів від МВФ робить платіжний баланс ще більш позитивним на 2020 рік, що лише погіршуватиме стан реального сектора економіки і державних фінансів», – пише Данило Монін.

Таким чином, резюмує експерт UIF, МВФ намагається залякати Україну.

«Про результат скоро дізнаємося. Він визначить рух України на початку цього року, а можливо й на увесь 2020 рік», – зазначив Данило Монін.