» Новини » Морська авантюра Турчинова

Морська авантюра Турчинова

У відповідь на інцидент захоплення трьох кораблів ВМСУ Росією 26 листопада, кілька днів тому секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що збирається відправити чергову ескадру разом з іноземними спостерігачами на борту через Керченську протоку. А також планує запросити кораблі НАТО в Азовське море для стримування російської агресії. Які сценарії розвитку подій передбачає така заява?

Перший. Росія пропускає українські кораблі зі спостерігачами, показуючи, що вона чесно дотримується всіх конвенцій і домовленостей – і продовжує затримувати інші, на яких спостерігачів немає. Не варто розраховувати, що це хоч трохи вплине на ситуацію з блокадою торгового флоту в Керченській протоці і на відновлення безперешкодного курсування наших кораблів Керченською протокою.

Другий. Росія затримує і заарештовує кораблі з усіма їхніми екіпажами (включно з міжнародними представниками) на підступах до Керченської протоки, а потім звинувачує українську сторону в черговому порушенні чого б то не було.
В результаті цього Україна знову втрачає нові кораблі і військовослужбовців. А разом з ними й імідж – з урахуванням того, що під час затримання наших кораблів, ми, швидше за все, не зробимо жодного пострілу за наказом Києва. Як це було і 26 листопада.
Очікувати від міжнародного співтовариства будь-яких рішучих дій в зв’язку з цим не варто. У кращому випадку на Росію чекає новий пакет несерйозних санкцій.
Окреме питання – бажання країн НАТО брати участь у цій авантюрі. Всупереч домовленостям із західними партнерами Україна ініціювала похід трьох кораблів ВМСУ 26 листопада, не заручившись жодною підтримкою, і навіть не проконсультувавшись. Це підірвало довіру між нами як партнерами і, природно, викликало невдоволення Заходу. Зазначу, що в момент проходу кораблів «Донбас А500» та «Корець» через Керченську протоку їх прикривали два винищувачі США.

Іраклій Джанашияексперт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього

Повний матеріал читайте на Новое время