» Новини » ЄС і візи в російські паспорти кримчан

ЄС і візи в російські паспорти кримчан

Європейський Союз не надаватиме шенгенські візи кримчанам, якщо ті представлять паспорти, видані Росією після анексії півострова в 2014 році.

Про це заявив в інтерв’ю ТАСС глава представництва Євросоюзу в Москві Маркус Едерер.

При цьому, відповідно до чинного українського законодавства, ніяких обмежень щодо видачі українських біометричних паспортів мешканцям Криму, які мають українське громадянство, немає. Вони мають право вільно користуватися безвізовим режимом для відвідування країн ЄС — як і всі інші громадяни України. Нагадаємо, що саме з боку ЄС ще на початку березня 2014 року були накладені на РФ перші санкції. І стосувались вони саме візових обмежень. Потім були інші санкції, і не тільки візові, і не тільки з боку ЄС. І, як показує життя, санкції дають певний результат.

Вказане інтерв’ю глави представництва Євросоюзу — це ще одне нагадування про те, що позиція ЄС відносно самого факту окупації та анексії Криму з боку РФ, українських заручників Кремля, Керченського мосту та інших фактів порушень Москвою прав людини та норм міжнародного права не змінилася. Це — добрий знак. А ще це — ще і нагадування нам про те, що питання суверенітету й територіальної цілісності України за нас не вирішить ніхто, крім нас самих. Ми не маємо права не скористатися чи не останньою можливістю нарешті розробити та втілити в життя комплекс заходів як по реальній протидії агресору та його посіпакам, так і по підтримці наших громадян на окупованих територіях.

Олександр Чебаненко, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем “Українського інституту майбутнього” (UIF).