» Новини » Перспективний, але непривабливий для інвесторів: п’ять напрямів реформування українського ОПК

Перспективний, але непривабливий для інвесторів: п’ять напрямів реформування українського ОПК

фото:24tv

Україна здатна забезпечити себе озброєнням лише приблизно на третину від загального об’єму потреб національної оборони, а український ринок і далі залишається непривабливим для іноземних інвестицій.

Таку думку висловив Віктор Плахута, експерт з питань реформування та розвитку ОПК та системи оборонних закупівель Українського інституту майбутнього під час круглого столу на тему: «Законодавче забезпечення реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу та реформування системи оборонних закупівель», що відбувся 16 вересня 2019 року в стінах Верховної Ради.

Захід організували спільно «Український інститут майбутнього» та Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Під час обговорення проблем ОПК та суміжних сфер експерти торкнулись питань  дисбалансу, який на сьогодні склався у розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

“Вітчизняні підприємства не здатні забезпечити більше половини потреб військових, причому в найважливішій номенклатурі (у грошовому еквіваленті це, за оцінками Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, не менше 60—70%). Україна ніколи не виробляла й не виробляє бойові літаки, комплекси протиповітряної оборони, корабельне озброєння, бойові вертольоти  тощо. Через це Україна здатна забезпечити себе озброєнням лише приблизно на третину від потреб оборони”, — пояснює Віктор Плахута.

Одночасно,  український ринок залишається непривабливим для іноземних інвестицій через брак відповідної законодавчої бази. Однак вихід є, вважає експерт. Це — повне реформування галузі.

“Кабмін, як головний в системі органів виконавчої влади, повинен скласти план реформування галузі, а ВРУ забезпечити законодавчій супровід імплементації такого плану. Це стосується не тільки підприємств ОПК державної форми власності, включно з ДК Укроборонпром, але й приватних оборонних компанії, для розвитку яких необхідно створити максимально сприятливі умови”, — заявив він.

Головне завдання Уряду на сьогодні — забезпечення якісного проведення огляду оборонно—промислового комплексу, вважає Віктор Плахута.

За його словами, наразі Уряд має забезпечити якісне проведення огляду ОПК (відповідно до ЗУ «Про національну безпеку») задля оцінювання стану і готовності підприємств ОПК всіх форм власності задовольнити потреби сектору безпеки і оборони в озброєнні, військовій та спеціальній техніці, та стосовно задоволення потреб зовнішніх ринків. Після проведення огляду розробляється Стратегію ОПК на довгостроковий період та проводиться коригування державних цільових програм розвитку ОПК відповідно до Стратегії ОПК та програм розвитку озброєння та військової техніки.

Експерт, серед іншого, виділив п’ять основних напрямів реформування оборонопромислового комплексу, що мають допомогти вирішити дану проблему:  

  • Інституційні зміни та вдосконалення державної політики; зміна структури ОПК.

Цей блок включає в себе забезпечення формування політики для державного та приватного сектору в ОПК; реструктуризацію, корпоратизацію та приватизацію державних підприємств; впровадження стандартів корпоративного управління ОЕСР;

  • Гармонізація механізмів взаємодії між замовниками та підприємствами ОПК, для чого необхідно вдосконалити процедури планування та реалізації держоборонзамовлення та оборонних закупівель;
  • Державна підтримка інноваційного технологічного розвитку підприємств ОПК.

Сюди відноситься державна підтримка прикладних і пошукових досліджень, стимулювання впровадження сучасних технологій в ОПК, військово-цивільна інтеграція;

  • Інтеграція в світовий ринок ОВТ, що передбачає перехід до стандартів НАТО, вдосконалення системи експортного контролю та державна підтримка експорту та диверсифікація ринків збуту;
  • Державна підтримка та підвищення інвестиційної привабливості, що включає в себе оновлення / розширення / розвиток виробничих потужностей, вдосконалення законодавства у питаннях залучення і захисту внутрішніх та іноземних інвестицій, вдосконалення політики та процедур промислової безпеки.