» Новини » У Молдові виборці б’ють депутатів за відсутність коаліції

У Молдові виборці б’ють депутатів за відсутність коаліції

Фото: fondsk.ru

21 березня відбулось перше засідання новообраного парламенту, на якому партії утворювали свої фракції та обирали їх лідерів. Однак вдалося це не всім – ACUM поки свою фракцію не створили та роздумують над тим, одну чи дві фракції створювати. Свої рішення вони повідомлять протягом 10 днів. А Демократична партія обрала головою фракції прем’єр-міністра Павла Філіпа, попри те, що в парламент зайшов лідер партії Влад Плахотнюк.

Коаліція досі не створена, хоча демократи не втрачають надії та сподіваються на те, що їм вдасться домовитись з іншими вже наступного тижня. Оптимістично дивиться на можливість утворення більшості й президент Ігор Додон, про що він повідомив на зустрічах з послами Німеччини та США в Молдові. Він вкотре наголосив, що не проти бачити в коаліції й власну Партію соціалістів та натякнув, що інакше Молдову очікують проблеми у відносинах з Росією – і газ дорожчий буде, і експорт зменшиться. Також він, на відміну від демократів, проти створення більшості за будь-яку ціну. Зокрема, Додон готовий до перевиборів парламенту, якщо єдина альтернатива – створення коаліції завдяки перебіжчикам з інших фракцій.

Передвиборчий блок ACUM, який відмовляється від переговорів зі всіма, нарешті чітко означив свою позицію – вони виступають за дострокові вибори, але за старою повністю пропорційною системою (останні вибори пройшли за новою змішаною системою). При цьому, поки перевибори не оголошені, депутати ACUM братимуть участь у формуванні органів нового парламенту та навіть висунуть свого кандидата на посаду спікера.

За всім цим процесом пильно спостерігає Європейський Союз – про це повідомили голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні та голова представництва ЄС в Молдові Петер Міхалко. За їх словами, у ЄС немає преференцій щодо формування уряду, але важливо дотримуватися демократичних стандартів. Нагадаємо, що у листопаді минулого року ЄС призупинили надання макрофінансової допомоги Молдові через порушення демократичних стандартів, а рішення про її відновлення поки не прийняте.

Минулого тижня цікаві події в Молдові відбувалися не тільки в парламенті та навколо нього. 18 березня депутати місцевого парламенту Гагаузької автономії перенесли вибори голови автономії з 19 травня на 30 червня. Цим була дуже незадоволена чинна голова Гагаузії Ірина Влах, яка знаходиться в добрих відносинах з Ігорем Додоном та Партією соціалістів і планує переобратися на новий строк на цих виборах. Вона вважає, що таким чином демократи (а саме їх депутат запропонував перенести дату виборів) хочуть «збити» її, адже тепер волевиявлення жителів автономії пройде в період літніх відпусток, а для визнання виборів такими, що відбулися, потрібна явка не менше 50% зареєстрованих виборців.

Тим часом не для всіх депутатів перший день в парламенті закінчився радісно. Зокрема, у кав’ярні Penthouse зав’язався конфлікт між громадським активістом Павлом Григорчуком та депутатом від Демократичної партії Сергієм Сирбу. Достеменно невідомо, що відбулося між ними – Григорчук стверджує, що лише дав депутату ляпаса, однак Сирбу говорить про напад та струс мозку як результат. Як би там не було, Сирбу опинився в лікарні, а Григорчука затримали на 72 години.

Яр Батог, стажер UIF