» Новини » UIF на Форумі видавців у Львові влаштував освітній кластер (фото, відео)

UIF на Форумі видавців у Львові влаштував освітній кластер (фото, відео)

Аналітичний центр Український інститут майбутнього (UIF) влаштував тематичний кластер “Освіта” на Форумі видавців, що відбувався у Львові з 14 по 16 вересня.

Очолив кластер експерт UIF Микола Скиба. На запрошення Інституту у Львів прибули освітяни з усієї України та із закордону.

“Система освіти України у 2017—2018 навчальному році суттєво відрізняється від минулої. Більшість змін зумовлені глобальними трендами в освіті: – розвиток особистості головніше за навчальні дисципліни; – готовність до життєвих викликів у майбутньому головніше за успішно складені іспити; – педагог — це партнер, а не ментор; – освіта може мати варіанти форм (як формальна, так й інформальна); – як і чому треба вчитися дорослим, аби бути успішним в майбутньому”, — пояснив Скиба.

Освітній кластер функціонував на території новітнього Центру Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету.

60 спікерів, 9 педагогів—іноваторів з 7 областей України, 15 партнерів взяли участь у подіях, влаштованих Українським інститутом майбутнього.

У підсумковій дискусї “Освіта у країні майбутнього – стратегічні орієнтири”. взяла участь Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Міністр подякувала Миколі Скибі за доповідь “Освіта у турбулентному світі” і зазначила, що початок функціонування реформи освіти вимагає великої роботи від освітян.

“Ми живемо у пострадянській системі освіти, яка українізована. Авторитарний стиль навчання, викладання, відсутність партнерства, відсутність громад і інших параметрів, які характерні для цивілізованих демократичних відкритих систем, які працюють на майбутнє. Такі майданчики, паростки, тоді були поза межами законодавства. Вони були як якісь такі точки росту, які необхідні, інакше реформи не буде. Тепер ми бігаємо за агентами змін. Ми, Міністерство освіти, шукаємо якісь інструменти, як мотивувати і знайти кращих, які поділяться своїм досвідом.

Лілія Гриневич відзначила внесок Миколи Скиби у розвиток системи освіти України

Основні тези спікерів

“Світ швидко змінюється, тому для університетів стояти на місці — значить деградувати. Потрібно дуже швидко змінюватися, щоб встигнути за світом”, Ксенія Семенова, координатор вYEP Incubators, Наукові пікніки в Україні, Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених Національного авіаційного університету.

“Вірю, що стати на шлях процвітання Україні допоможе тільки Революція Просвітництва, побудована на визнаних у світі, підтверджених наукою, найкращих методиках еволюції свідомості людей та спільнот. Вся моя робота присвячена цьому”, — Катерина Ясько, психолог, едуколог, громадська діячка та соціальний підприємець.

“У часи четвертої промислової революції Освіта стрімко змінює свою роль в житті Людини. Перетворюючись із інструменту отримання засобів існування на сенс самого існування Людини”, — Олексій Жмеринецький – системний аналітик, координатор ділового клубу “КОЛО”, співзасновник громадської платформи “Хартія майбутнього”.

“Навчання є природним процесом, який відбувається в нервовій системі з моменту її утворення ще у внутрішньоутробному періоді. Мозок постійно аналізує нову інформацію, отже, постійно навчається. Мозок ХОЧЕ навчатись! Володіючи сучасними знаннями про принципи роботи нервової системи створюються такі умови навчального/педагогічного процесу, які природнім чином задовольняють потребу мозку пізнавати світ. Застосовуючи мозок-орієнтоване навчання навчальний процес із нудної повини перетворюється у корисне, цікаве та захоплююче дійство”, — розповіли викладачі кафедри фізіології та анатомії КНУ імені Тараса Шевченка, кандидати біологічних наук, доценти Вікторія Кравченко і Віктор Комаренко.

Під час освітнього кластеру працювала тематична фотозона, і кожен охочий отримав нову світлину на згадку про подію. Усі фотографії були опубліковані у альбомі “Освіта — тематичний кластер у Львові” на сторінці Ukrainian Institute for the Future у Facebook.

Із повною програмою освітнього кластеру у Львові від UIF можна ознайомитися на сайті.

Публікації про кластер у ЗМІ

Навчити вчителя. Кілька ідей з освітнього кластеру на Форумі видавців

Форум видавців №24: замість точок творення – відстоювання території свободи

Українська освіта майбутнього: основні орієнтири