» Новини » Засуджений за катастрофу Іл-76 генерал Назаров отримує квартиру від Міноборони (МОУ)

Засуджений за катастрофу Іл-76 генерал Назаров отримує квартиру від Міноборони (МОУ)

ФОТО: www.obozrevatel.com

Ми постійно чуємо, як того чи іншого високопосадовця схопили на хабарі та судять. Аналогічна ситуація з Міноборони. Якщо судять і у справі є докази – логічно, що винні особи мають бути ув’язнені. Але за 27 років незалежності, а, тим паче, протягом останніх 5 років після Революції Гідності, жодна особа так і не відбула покарання за корупційні злочини.

От і зараз, МОУ надало генерал-майору Віктору Назарову, засудженому на сім років за катастрофу Іл-76, квартиру у Києві. І, як вказується в його декларації, у 2016 році, перебуваючи під слідством, він отримав півмільйона гривень від Міноборони. Суддю Наталію Самоткан, яка винесла вирок генералу, збираються судити “за перекручування фактів”. Свідків у справі – двох військових льотчиків Пахольченко і Лук’янчук – звільнили з посад. А сам генерал Назаров подав апеляцію і на сьогодні перебуває на свободі.

Нагадаємо, 14 червня 2014 року при заході на посадку в аеропорту Луганська терористами з ПЗРК “Ігла” був збитий Іл-76 із 49 українськими військовослужбовцями на борту (40 десантників 25-ї аеромобільної бригади та 9 членів екіпажу).

25 листопада 2014 року генерал-майор Назарова заарештували. За словами свідків, Назаров знав про засідку, що очікувала Іл-76. Проте не вжив жодних заходів і віддав наказ посадити літак. Однак через “несподіваний” гіпертонічний криз з подальшою госпіталізацією, Печерський районний суд міста Києва не зміг обрати йому запобіжний захід. У той же день суд постановив заарештувати генерал-майора Назарова на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi під заставу у розмірі 365 тис. грн. Пізніше суд зменшив суму застави до 97 тис. грн. та дозволив засудженому продовжувати виконувати його професійні обов’язки.

27 березня 2017 року Павлоградський міжрайонний суд визнав генерал-майора Віктора Назарова винним у загибелі українських військових на борту, збитого терористами Іл-76 і засудив його до семи років позбавлення волі. Зокрема, генерала звинуватили у недбалому ставленні до служби у бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України).

Проте він на волі. Неначе знущання над пам’яттю загиблих.

Ця ситуація чудово ілюструє, як в нашій країні проводять розслідування подібних справ: вибухів військових складів, детонацій мінометів «Молот», нападів на активістів, тощо. Увесь перелік вже і не згадаєш.

Єдине, що дивує – чому Міноборони не наклало гриф «військова таємниця» на випадок з Іл-76 на самому початку.

Зрештою,  2 листопада вони засекретили рішення суду по вибухам в Ічні. Так само як 12 вересня засекретили результати експертизи металу, з якого були зроблені міномети «Молот».

І все. Проблем немає.

Експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия