» Новини » ​Хто і як підготує нового педагога для Нової української школи?

​Хто і як підготує нового педагога для Нової української школи?

У 2018 році відповідно до концепції Нової української школи має відбутися перший набір дітей до початкової школи, які вчитимуться за новим освітнім стандартом, створеним на компетентнісній основі. У 2019 р. те ж саме має відбутися з базовою школою (5 – 9 класи). Новий освітній стандарт проголошує педагогіку партнерства з особистісно зорієнтованим навчанням, у центрі якого – дитина. На відміну від нинішньої школи, де об’єктом пізнання є зовнішній світ (математичні, фізичні, біологічні об’єкти) в особистісно зорієнтованому навчанні вектор діяльності спрямовується на пізнання учнем / ученицею себе, процесу взаємодії зі світом і смислу власної діяльності. Це вимагатиме відповідних навичок, а головне – ментальних звичок і цінностей від педагогів, які мають навчати за новим стандартом. Звідки вони візьмуться, якщо ВНЗ продовжують готувати по- старому, та й потрапляють туди далеко не кращі? Інститути післядипломної педагогічної освіти, у принципі, теж не стали кращими. Та й чи є претенденти на те, щоб стати педагогом Нової української школи?

Спільнота українського EdCamp, яка об’єднує близько 10 тисяч освітян (а це найбільша спільнота після США, де й зародився цей рух), засвідчує, що охочі безумовно є, і їх кількість зростає. Однак і регіональні EdCemp-и, і щорічна (не)конференція у Харкові – це радше комунікаційний, чи навіть терапевтичний майданчик /подія, ніж власнешкола агентів змін. Вона, зокрема, гарна тим, що там можна побачити з десяток різноманітних тренігових форматів. Скажімо, Центр нової освіти Івана Іванова чи Школа освітнього коучингу.

Проте, для того, щоб перетворити нові навички на стійку звичку, потрібно йти ще далі. Тритижневий інтенсив із розбором практичних ситуацій, активним зворотнім зв’язком – це мінімально необхідна умова для трансформації спеціаліста. Наступним кроком може стати наставництво для своїх колег по цеху. Адже якщо хочеш чомусь міцно навчитися сам – навчай цьому інших і практикуйся. Отже, найближчим часом очікуємо появу громадських ініціатив, які будуть здатні запропонувати подібний формат навчання. В разі їхнього успіху Міністерству освіти не залишатиметься нічого іншого, як визнати їх альтернативною, але повноправною системою підвищення кваліфікації. До речі, концепцією Нової української школи передбачено формування мережі установ незалежної сертифікації.