» Новини » Дайджест новин з Угорщини: зростання економіки та протести проти “рабського трудового законодавства”

Дайджест новин з Угорщини: зростання економіки та протести проти “рабського трудового законодавства”

Фото: 24 Канал

Новий рік Угорщина розпочала із економічного зростання. Уряд продовжує політику підвищення зарплат, пенсій, та субсидій матерям в рамках проекту «Рік сім’ї». 1 січня мінімальна заробітна плата в країні збільшилася на 8%. Крім того, за даними Центрального статистичного управління значно знизилась кількість безробітних – 168,7 тис.-на 8 800 осіб менше, ніж роком раніше. Також очікується створення великої кількості робочих місць через оголошення компанією Nestlé про перехід виробництва до Угорщини з Румунії. Не менше уваги держава приділила людям, що страждають на хронічні захворювання. Міністерство людських ресурсів запровадить нову дотацію для батьків, які доглядають за хронічно хворими дітьми вдома – вони отримуватимуть 100 000 форинтів на місяць. Цікаво, що згідно з опитуванням 29 європейських країн, у Будапешті найнижчі роздрібні ціни на газ і четверті низькі ціни на електроенергію в Європі. Проте, не все так солодко: в країні не вщухають протести проти «рабського закону». Парламентські опозиційні партії звернулись до Конституційного суду з проханням скасувати останні зміни до трудового кодексу. Про це та інше читайте у підбірці новин Угорщини з 1 по 15 січня.

 

Прем’єр-міністр Віктор Орбан є одним з провідних представників угорських соціальних медіа.

Прем’єр-міністр не тільки розміщує фотографії та відеоролики, що документують його зустрічі, конференції та ділові поїздки, але й показує, що він робить у вільний час. У 2018 році прем’єр-міністр розмістив 312 постів на Facebook і Instagram. Згідно зі статистикою, більшість була пов’язана з його службовими обов’язками, але п’ять посад були пов’язані з особистою діяльністю. Прем’єр-міністр має 673 тис. послідовників на Instagram і займає 26-е місце в рейтингу спортивних, продовольчих, релігійних і культурних впливів угорських авторів.

 

1 січня мінімальна заробітна плата Угорщини збільшилася на 8%.

Міністр фінансів Міхаїл Варга оголосив, що заробітна плата зросте ще на 8 відсотків у 2020 році.

Приріст призведе до збільшення валової мінімальної заробітної плати до 149 000 форинтів (461 євро) і мінімальної заробітної плати для працівників з певною кваліфікацією – до 195 000 форинтів (604 євро).

 

Уряд Угорщини має намір збільшити загальну допомогу в зв’язку з материнством, а також допомогу в майбутньому для студентів і випускників університетів. Також Міністерство людських ресурсів запровадить нову дотацію для батьків, які доглядають за хронічно хворими дітьми вдома. На сьогоднішній день матері мають право на отримання допомоги максимум 208 600 форинтів (649 євро) на місяць.

Нарешті, одним з найважливіших змін цього року є те, що доглядачі дітей, які страждають від виснажливих захворювань, матимуть право отримувати 100 000 форинтів на місяць.

 

Угорські військові  в січні отримали підвищення зарплати  на 7,4 %.

Державний секретар Міністерства оборони заявив, що це є останньою частиною програми, розпочатої у 2015 році для збільшення зарплати військових на 50 % і зазначив, що військові є “найвищою гарантією” безпеки і суверенітету країни та сприяють вирішенню “нових викликів, таких як тероризм, міграція і кібер-війни”.

Тим часом заробітна плата працівників поліції збільшилася на 5 відсотків. Каролі Контрат, державний секретар Міністерства внутрішніх справ, повідомив, що зарплата працівників міліції зросла в середньому на 50% з 2015 року : “Уряд продовжуватиме надавати всю допомогу поліції для підтримки безпеки Угорщини”.

 

За даними Центрального статистичного управління безробіття серед осіб віком від 15 до 74 років, зменшилось до 168,7 тис. осіб – на 8 800 менше, ніж роком раніше.

Міністерство фінансів зазначило, що 3,6% безробітних в Угорщині є третім найнижчим показником у Євросоюзі після Нідерландів та Мальти.

 

Прем’єр-міністр Віктор Орбан провів двосторонні переговори з новим президентом Бразилії Жаїром Болсонаро і з ізраїльським колегою Бенджаміном Нетаньяху.

Два лідери обговорили можливості для міжнародного, економічного та політичного співробітництва між їхніми країнами.

Переговори також відбулися між прем’єр-міністром Віктором Орбаном і ізраїльським колегою Бенджаміном Нетаньяху в Бразилії щодо майбутнього саміту Ізраїлю та Вишеградської групи, який відбудеться в Єрусалимі на початку 2019 року.

Прем’єр-міністри розглянули поточні питання у відносинах Угорщина-Ізраїль. Вони також домовилися посилити співпрацю у сфері безпеки та оборони між Угорщиною та Ізраїлем у майбутньому періоді.

 

Згідно з опитуванням 29 європейських країн, проведеним Угорським регуляторним органом у сфері енергетики та комунального господарства (MEKH), Будапешт має найнижчі роздрібні ціни на газ і четверту низьку ціну на електроенергію серед 29 країн.

 

Угорський уряд оголосив, що пенсії збільшаться на 2,7% у 2019 році.

У випадку середньої пенсії це дорівнює 3500 HUF-місяць, що означає 42000 HUF щорічно. З 2010 року пенсії збільшилися на 33%.

 

Будапешт демонструє третє найбільше 12-місячне зростання цін на житлову нерухомість у світі відповідно до звіту «Індекс глобальних житлових міст» компанії Knight Frank.

Угорська столиця повідомила про зростання цін на житло на 19%, посівши третє місце після Китаю і Індії. Крім Будапешта, перші десять європейських міст посіли лише три міста: Порту (16,6%), Роттердам (15,7%) і Амстердам (13,1%). З іншого боку, ціни на житло в Туріні знизилися на 13,2%, у Стокгольмі – на 7,4%. У сусідніх країнах ціни на житло також зросли – в Загребі на 11,5%, у Бухаресті – на 5,6%

 

Німецький інженерний гігант Robert Bosch Energy & Body Systems інвестує 14,1 млрд. форинтів (43,8 млн. євро) у свій автомобільний підрозділ у північно-східному угорському місті Мішкольц.

 

Парламентські опозиційні партії звертаються до Конституційного суду з проханням скасувати останні зміни до трудового кодексу.

Опозиційний соціалістично-союзний альянс повідомив у своєму заяві в понеділок, що «рабський закон» є недійсним з огляду на «процедурні порушення» парламенту. Сторони заявили, що вони також будуть просити суд оголосити недійсними і анулювати кардинальні закони, які вимагають більшості у дві третини. Апеляцію підтримали законодавці Демократичної коаліції, соціалістичний альянс, правий «Jobbik» і «зелені» LMP, а також незалежні депутати, які забезпечили необхідні 50 підписів.

Тетяна Корнійчук, стажер УІМ