» Новини » Криза – вікно можливостей для радикальних економічних реформ в Україні

Криза – вікно можливостей для радикальних економічних реформ в Україні

Україна повинна використати унікальний шанс і провести швидкі реформи, реалізувавши стратегію інтенсивного зростання.  Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Для відновлення економіки України, переконаний експерт UIF, потрібні прагматична економічна політика та інвестиції. У світі, наголошує він, вільних інвестицій понад 3 трлн доларів. Сьогодні є рішення, які дозволять інвесторам перестати боятися української юрисдикції і щорічно залучати десятки млрд доларів інвестицій.

«Йдеться про такі проєкти: 

1. International Financial Centre Kyiv City. Спеціальна зона за прикладом Арабських Еміратів і Казахстану, де діє британський суд з британськими суддями. Де є своя біржа – дочка міжнародної Nasdaq OMX і міжнародні інвестиційні компанії, фонди, банки. Тут немає свавілля українських чиновників – всі суперечки йдуть через суд зони, а не через Печерський районний суд. Після запуску і створення інфраструктури, Україна до 2025 року вже зможе через IFCKC залучити понад 20 млрд доларів інвестицій і не менше 15 млрд доларів євробондів для державного бюджету. І це не враховуючи інших джерел інвестицій.

2. Exit Capital Tax.Сьогодні найкращий час для запуску проукраїнського податку, що захищає національного виробника – «податку на виведений капітал». Ухвалення у 2020 році закону і запуск НнВК з 2021 року дасть 20-30 млрд доларів внутрішніх додаткових інвестицій в реальний сектор економіки в перші 5 років, без урахування зовнішніх; 45-55 млрд доларів додатково створеного номінального ВВП за 5 років; 0,9-2,2% додаткового приросту реального ВВП на рік (тільки перші 5 років); 4-5% реального зростання економіки на рік – мультиплікаційний ефект від інвестицій в перспективі 5 років.

3. Amnesty Capital.  За словами банкірів, податки оптимізують 99% компаній малого і середнього бізнесу. За оцінками Мінекономіки і МВФ зараз у тіні знаходиться близько 30% економіки України (50 млрд доларів). За 10 років з України було виведено понад 120 млрд доларів. В Аграрному секторі до 40% так само знаходиться в тіні. Амністія капіталу може дати такий ефект: легалізацію не менше 10 млрд доларів, які будуть внутрішнім інвестиційним капіталом, зниження рівня тіні; виключити податкове і правоохоронне свавілля до компаній, які пройшли амністію.

4. European Logistic and Production Hub. Україна перебуває на перетині кількох логістичних коридорів: 2 гілки проєкту «Один Пояс – Один Шлях» і Балто-Чорноморський коридор, який з’єднує Балтійське і Чорне моря, а разом з ними багаті скандинавські, європейські країни через Україну з Туреччиною, Іраном, Пакистаном і Індією. До речі, Індія оголосила свої плани подвоїти економіку в наступні 5 років. Тільки в інфраструктурні проєкти Україна може залучити 20 млрд доларів інвестицій. Це приверне не менше 2 млрд доларів інвестицій в будівництво логістичних потужностей. І не менш 10 млрд доларів інвестицій в створення нових виробництв (IFCKC– сприятиме цьому). Загальний обсяг інвестицій у транспортний сектор України наступні 10 років UIFоцінює більш ніж у 90 млрд доларів. Це і нові аеропорти, портові термінали, швидкісні залізниці гілки в Європу, платні автобани, мости. Разом з цим йдеться про створення мінімум 200 тис. нових робочих місць.

5. European Center Energy Security. Наступні 10 років Україна імпортує нафтопродуктів мінімум на 50 млрд доларів, газу на 30 млрд доларів, ядерного палива на 5 млрд доларів. При цьому, Україна може забезпечити і себе енергоресурсами, а також постачати їх до Європи. Україна посідає 2-е місце в Європі за запасами газу, має понад 200 млн тонн запасів нафти і посідає перше місце в Європі за запасами уранових руд. При інвестиціях 50 млрд доларів Україна може на 100% забезпечити себе енергоресурсами та стати центром Європейської енергетичної безпеки. Не дарма ж Українська ГТС є другою в Європі за потужностями. Загальний обсяг інвестицій в енергосектор України наступні 10 років, UIF оцінює більш ніж у 140 млрд доларів. І тут знову дуже допоможе IFCKC, як інструмент захисту інвесторів.

6. International Center for Food Security. Наступні 10 років населення планети зросте на 1 млрд осіб. Температура планети підвищиться на 1,5 градуса, що змінить географію виробництва продуктів харчування. Україна так само постане перед труднощами. Йдеться про посуху й обмеження в логістиці. Проєкт European Logistic and Production Hub частково зніме проблеми з логістикою. Проєкти Агрітек дозволять на 30% підвищити врожайність з гектара. 2 млрд доларів інвестицій в меліорацію дозволять зберегти якість землі і розширити площі під посадку. Зняття мораторію відкриває можливості для інвестування в сектор. Очікується прихід не менше 50 млрд доларів інвестицій, які підсилять не тільки вирощування, а й переробку продукції. Особливо екологічно чистої, яка коштує в Європі у 2-5 разів дорожче. І тут знову допоможе IFCKC.

 7.Medical tourism and reabilitation. Зі зростанням населення зростатиме попит на медичний і відновлювальний сервіс. Наступні 5 років світовий ринок медичного туризму і реабілітації зросте з 280 млрд доларів до 800 млрд доларів.

Скориставшись ситуацією, Україна може залучити не менше 10 млрд доларів. Буде створено понад 150 тис. нових робочих місць. Дохід від медицини і туристів, які оздоровлюються, наступні 10 років, за оцінками UIF, може перевищити 130 млрд доларів. І тут знову важливу роль зіграють проєкти IFCKC і European Logistic Hub.

8. New technologies.  Ми не зможемо збільшити економіку в 5-10 разів, не підвищивши продуктивність праці в 5-10 разів. Це зростання продуктивності можливе у разі застосуванні нових технологій: робототехніка, безпілотні пристрої, 3D-принтинг, штучний інтелект і автоматизація всіх процесів, біоінженерія, віртуальна реальність, авіа і космос, IT тощо. Тут важливу роль відіграє державна політика стимулювання інвестицій та захисту інтелектуальної власності. Важливим є розвиток R&D-центрів і нової моделі освіти, що забезпечує фахівцями нові виробництва. Найважливішим кроком є ​​цифровізація України і перехід до системи E-gowernment i e-citizenship.  Наступні 10 років очікуються інвестиції понад 80 млрд доларів, що дасть наступні 10 років, за оцінками UIF, приріст ВВП понад 1,3 трлн доларів», – пише Анатолій Амелін.

Україна, акцентує експерт, має хороші перспективи розвитку фармацевтичної  галузі та дослідження нових методів лікування, володіє величезним туристичним потенціалом.

«Зміна структури економіки вимагатиме нових знань. Освіта майбутнього – ще одна з можливостей зростання України в майбутньому та інструмент залучення трудових ресурсів. Мистецтво, культура – так само інструмент розширення впливу України на світ, це багатомільярдна креативна індустрія», – резюмує Анатолій Амелін.