» Новини » Хаос в енергетиці

Хаос в енергетиці

Вчора прозвучали дві цікавих заяви від різних гілок уряду, які відмінно характеризують сьогоднішній стан речей в українській економіці і політиці. Цей стан речей – хаос. Про це на своїй фейсбук-сторінці заявив Сергій Носенко, координатор залучення інвестицій UIF.

«Як відомо, АЕС в Україні можуть виробляти електроенергію, яка в рази дешевше енергії з поновлюваних джерел, таких як сонце, вітер тощо.

Так, у нас давно існує проблема з експортом електроенергії, технічні можливості на сьогоднішній день обмежені. Проте, все це можна вирішити, вклавши туди гроші. Чому уряд цього не робить – незрозуміло», – розповів Сергій Носенко.

 Що ж відбуваєтсья в Україні замість цього?

«Спочатку новоспечений в.о. міністра енергетики ініціює відключення атомних енергоблоків через профіцит енергії, пізніше заявляє про необхідність майнити криптовалюти.

Паралельно з цим, Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг презентує два сценарії розв’язання проблем «зеленої» енергетики, один з яких передбачає чергове підвищення тарифів для простого населення.

Якщо поясните в чому тут логіка – буду дуже вдячний.

На сьогоднішній момент політика компаній і урядів, які займаються майнінгом криптовалют, полягає в тому, щоб навпаки цей майнінг скоротити. Роблять це для того, щоб ціна криптовалюти не падала, рівень волатильності ринку дуже високий.

Не бачу сенсу в Україні займатися цим абсолютно несистемним питанням, це не вирішить проблему електроенергетики. Якщо ми будемо викидати на ринок більше криптовалют, вони можуть втратити в ціні і будуть в кінцевому підсумку коштувати дешевше, ніж електроенергія, витрачена на майнінг», – вважає Носенко.

Експерт вважає, що подібні заяви в.о. міністра – абсолютно поза ринком, а все це схоже на красиву історію, але ніякої економіки тут немає.

«Енергія – це ключова складова будь-якої собівартості. Для того, щоб наші товари і економіка в цілому, стали конкурентоспроможними, нам потрібні низькі ціни на енергію. Потрібно використовувати на максимум свої можливості, в тому числі і вугільні, щоб виробляти дешеву енергію, тоді економіка у нас буде здоровою.

А поки, на жаль, низький рівень менеджменту і неринкового мислення тільки стопорять розвиток економіки і енергетики», – підсумував Носенко.