» Новини » Україна не може покарати за злочини, скоєні на окупованих територіях, без змін у законодавстві

Україна не може покарати за злочини, скоєні на окупованих територіях, без змін у законодавстві

«З 2014 року наша держава є ареною міжнародного збройного конфлікту. Довготривалий режим тимчасово окупованих територій, десятки тисяч загиблих і поранених, сотні полонених, жертв катування і незаконно ув’язнених, майже півтора мільйони переселенців (ВПО) – реалії нашого сьогодення. Достовірна кількість випадків порушення базових прав мирного населення під час збройного конфлікту, мабуть, ніколи не буде підрахована, адже вона постійно зростає. Але прикро, що вже 6 років наша держава безвідповідально живе без важливих змін до чинного кримінального законодавства, які б дозволили зупинити поширення безкарності за масові, систематичні та серйозні порушення прав людини, що становлять злочини за міжнародним кримінальним і гуманітарним правом (правом війни)», – про це заявила Вікторія Мозгова, експертка UIF, коментуючи законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№ 2689).

Даний законопроєкт був презентований під час круглого столу на тему: «Актуальність повноти імплементації у Кримінальний кодекс України норм міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини». Захід був організований Комітетом ВРУ з питань правоохоронної діяльності спільно з Українським інститутом майбутнього та Центром Громадянських Свобод.

За словами учасників круглого столу, ухвалення даного закону чекають десятки тисяч людей, які стали жертвами російської збройної агресії. Саме за цим законом Україна має судити представників незаконних збройних формувань, які утримують та катують людей у підвалах на окупованих територіях та притягнути до відповідальності винних у грубих порушеннях міжнародного права, які сталися під час боїв під Іловайськом та під Дебальцево. А також, за даним законом мають бути притягнуті до відповідальності винні у розстрілі житлових кварталів Маріуполя, у знищенні автобусу під Волновахою, у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, зокрема у переслідуванні кримських татар та українських активістів, переміщенні громадян РФ на тимчасово окупований півострів тощо.

 

Вікторія Мозгова, експертка програми реформування правоохоронної та судової систем UIF

Детальніше про хід заходу: https://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/188526.html