» Новини » Віктор Андрусів: Україна має найбільший потенціал відновлювальної енергетики в Європі

Віктор Андрусів: Україна має найбільший потенціал відновлювальної енергетики в Європі

 

Необхідно створити державну стратегію, аби Україна стала головним виробником та постачальником «зеленого» водню в Європі. На цьому наголосив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів під час брифінгу в УНІАН на тему: «Енергетичний перехід: роль водневих технологій і розв’язання кліматичних проблем та перспективи України. Сучасні рішення для взаємодії газової та електричної інфраструктури».

 

Сьогодні «зелений» водень – один з найефективніших способів створення довгострокових сховищ енергії. Його можна зберігати різними способами, використовуючи в потрібний момент для вироблення електроенергії. Зокрема, суміш водню з метаном використовується в електроенергетиці; паливні елементи для освітлення та опалення будівель; накопичення та виробництва електроенергії у двигунах; у виробництві металу замість доменних печей та коксу; у виробництві азотних добрив.

 

За розрахунками українських науковців, до 25% водню можна транспортувати у вітчизняну ГТС без додаткових витрат на її модернізацію. Для цього необхідно створити державну стратегію переходу до використання водневих технологій, а також розробити і затвердити нормативно-правові акти.

 

«Економічна політика держави повинна будуватися таким чином, щоб стимулювати виробництво «зеленої» енергетики. Наразі Україна стоїть перед багатьма викликами: безперспективна вугільна галузь, до 2035 року вийдуть з ладу майже всі атомні блоки, будівництво Росією газогону в обхід України тощо. Тому водень – великий шанс вийти з непростої ситуації й здобути енергонезалежність. Зараз неприпустимо зробити помилку – втратити шанс. Держава має створити умови, щоб розвивати відновлювальну енергетику», – зазначив Віктор Андрусів.

 

За попередніми висновками науковців, змін і доповнень потребують принаймні 50 технічних регламентів і нормативів, а також шість законів, на основі яких функціонує український газовий ринок. 

 

Український інститут майбутнього, додав Віктор Андрусів, триматиме руку на пульсі, додатково робитиме економічні розрахунки щодо використання водню у суміші з природним газом й інформуватиме про це суспільство.