» Новини » Виконання держбюджету в 2019 році: зрізання витрат й вирішення проблеми касового розриву

Виконання держбюджету в 2019 році: зрізання витрат й вирішення проблеми касового розриву

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін проаналізував виконання бюджету в 2019 році. Посилаючись на оприлюднені дані Держказначейства України, він прокоментував, які витрати держава зрізала і як вирішила проблему касового розриву. Про це експерт пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

«Дефіцит бюджету в грудні склав 75 ​​млрд гривень, а підсумковий дефіцит зведеного бюджету за 2019 рік – 80.3 млрд гривень, що становить 2.0% ВВП. Це менше, ніж мій прогноз на 23 млрд гривень. В останньому кварталі валилися практично всі податкові надходження. Акциз виробничий був навіть нижче торішніх показників при піднятті ставки акцизу на сигарети. Податки на працю, за рахунок гальмування зростання доходів співробітників. Рента, за рахунок нижчих цін на газ. ПДВ став рекордно нездійсненним. План не був виконаний на 58 млрд гривень. Цікавим є результат зборів доходів щодо власних доходів бюджетних підприємств. Вони нижче, ніж рік тому. При цьому очевидно, що оренда зростає в ціні, послуги, харчування дорожчає», – зауважив Данило Монін.

Водночас експерт переконаний: Мінфін взяв 10.4 млрд гривень наперед з доходів 2020 року.

«Інформація щодо Нафтогазу вже проходила про 8.5 млрд гривень, але сума окремим рядком більша. Отже, реальний дефіцит бюджету становить близько 2.3%, що в рамках первинного дефіциту на цей рік. Щодо видатків, економія з обслуговування боргів склала рекордні 25 млрд гривень. Хоча ми це прогнозували. Але з урахуванням, що в кінці року курс був завалений, то обслуговування боргів склало всього 120 млрд гривень, або 3,0% ВВП, що на 0.3% ВВП нижче 2018 року. Витрати були порізані на 26 млрд гривень від мого прогнозу. Отже, дісталося армії й безпеці. Витрати за цими 2-ма статтями йшли з випередженням бюджету. Я думав, що бюджет розширять, але його залишили на первинно затвердженому рівні. Також за підсумками року, попри первинний план в 4.4% ВВП, економічні витрати за фактом 2019 року склали всього 3.8% ВВП, що на 0.2% ВВП нижче 2018 року. Загальні витрати пенсійного фонду склали 425 млрд гривень, після 358.7 млрд у 2018 рік. Зростання витрат за рік склало 18.4%, що вище зростання економіки. Водночас витрати на субсидії ЖКГ впали з 2% ВВП до 1.1% ВВП. Це відбулось за рахунок зростання доходів населення та здешевлення вартості газу. У підсумку витратили менш як 45 млрд гривень. Оскільки ВВП за 2019 рік ще немає, то використовувався для розрахунків плановий ВВП в 4037 млрд (прогнозую, що він буде нижчим, зважаючи на показники грудня щодо падіння виробництва і ревальвації, яка впливає негативно на номінальний ВВП). Але загальний рівень держвитрат знизився з 41.5% ВВП до 40,7%, а держдоходів з 39.7 до 38.7% ВВП. Державний борг зменшився з 60,9% ВВП до 49,5% ВВП», – зазначив Данило Монін.