» Новини » Павло Клімкін: Треба припинити спекуляції довкола подвигу тих, хто воював у Другій світовій війні

Павло Клімкін: Треба припинити спекуляції довкола подвигу тих, хто воював у Другій світовій війні

Сьогодні недоцільно коментувати істерику Москви у відповідь на слова Володимира Зеленського про наслідки злочинної змови тоталітарних режимів, що призвели до початку Другої світової війни. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін.

Створення паралельної віртуальної реальності у РФ, зауважує експерт, перейшло у нову фазу – знаходяться голоси, які пропонують Москві закріпити статус переможця у війні в майбутній Конституції РФ. Втім, додає він, є три речі, які залишилися за межами дискусії.

«По-перше, після чергових «наїздів» Росії на Польщу у нас з’явився шанс перезавантажити емоційний фон відносин з Польщею. Намагання Росії усіма правдами й неправдами фальсифікувати історію єднає нас з поляками, і час зробити кроки назустріч один одному. По-друге, я б підтримав ідею взаємодії з Польщею щодо компенсації за окупацію сталінським режимом частини територій Польщі та України. Це буде непросто в юридичному вимірі, але ґрунт для серйозної розмови і спільних дій тут родючий. І останнє. Треба раз і назавжди відбити всі спроби спекуляцій на темі подвигу тих, хто воював. І розділити раз і назавжди злочинний сталінський режим, який вбивав українців і не тільки під час Голодомору, депортацій, примусових робіт та винищення інтелігенції, і тих людей, які воювали і віддавали свої життя. Перемогли саме вони, а не Сталін та радянський режим. Саме тому і пам’ятники у нас тим, хто воював, їх ми пам’ятаємо і шануємо, а сталінсько-радянський режим прокляли назавжди», – резюмував Павло Клімкін.