» Новини » Конфлікт між США та Іраном: Сторони не поспішають закопувати сокиру війни

Конфлікт між США та Іраном: Сторони не поспішають закопувати сокиру війни

Малоймовірним є примирення США та Ірану в середньо- та довгостроковій перспективі. На цьому наголошує на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса. Експерт вказує на непримиренність позицій Трампа та іранського керівництва щодо ядерної безпеки та регіональних питань, відсутність у США стратегічного бачення вирішення «іранської проблеми» і дуже серйозної кризи довіри між Вашингтоном і Тегераном, особливо після вбивства Касема Сулеймані.

Коментуючи нещодавній виступ президента США Дональда Трампа з приводу ескалації у відносинах між Сполученими Штатами та Тегераном, Ілія Куса відзначив його малозмістовність.

«Половина виступу – це повторення Трампом того, що він вже говорив багато разів: про перемогу над «Ісламською державою», Касема Сулеймані, злісний Іран, наймогутнішу армію й саму велику націю на Землі. З позитиву – Сполучені Штати беруть паузу і відповідати на ракетні удари Ірану не будуть. Нові санкції США продовжать «стратегію максимального тиску» і введуть черговий пакет жорстких санкцій проти Ірану, поки він не змінить «поведінку». Виступ Трампа не додав розуміння, якою є стратегія США щодо Ірану. Що розуміється під «зміною поведінки» і якою має бути «нова ядерна угода» Трампа? Трамп знову закликав НАТО відігравати велику роль на Близькому Сході, щоб США могли перенести на союзників частину глобальних поліцейських функцій. Однак, не зрозуміло, як він планує це зробити. Трамп прямим текстом заявив, що Штати стали найбільшим виробником нафти і газу, з чого випливає, що їм більше не потрібний Близький Схід. Ця заява – серйозний сигнал американським союзникам (Саудівській Аравії, ОАЕ, Кувейту, Бахрейну, Катару, Оману), який переконує їх у тому, що вони тепер самі по собі і повинні формулювати майбутню геостратегію без парасольки безпеки Штатів», – зазначив Ілія Куса.

Підсумовуючи, експерт UIF підкреслив: Сполучні Штати взяли паузу і знизили градус напруги. Зараз, прогнозує він, буде короткостроковий період деескалації. Можливо, обидві сторони спробують налагодити контакт через посередників, але сокиру війни ніхто закопувати не поспішає.