» Новини » Ілія Куса: На саміті щодо Сирії Туреччина і РФ домовляться про розділення впливу в регіоні

Ілія Куса: На саміті щодо Сирії Туреччина і РФ домовляться про розділення впливу в регіоні

5 березня відбудеться саміт щодо Сирії за участю Ердогана, Путіна, Меркель і Макрона. На ньому повинні намітитися контури майбутнього нового турецько-російського «договірняка». Пізніше повинен приєднатися Іран, що схиляє сторони до переговорів ще й в «Астанинському форматі». Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

 «Як і очікувалося, реакція НАТО і США з приводу подій в Сирії залишилася стриманою і обережною. В Альянсі від ситуації в Ідлібі передбачувано самоусунулися, відмовившись допомагати Туреччині в її сирійських авантюрах. А в Штатах підтримали Туреччину поки що на словах. Короткочасна суперечка між РФ і Туреччиною щодо Ідлібу – недостатній привід, щоб Штати раптово кинулися в Сирію. У самій Сирії я теж бачу контури «договірняка», бо силовим шляхом відігравати ситуацію назад ніхто не може і не особливо хоче. Турки не починатимуть повномасштабну військову операцію проти сирійських військ. Це надто витратно й політично ризиковано. Дві битви біля селища Ан-Найраб за останні тижні показали, що сирійці воюватимуть до останнього, а Росія їм допомагатиме», – пише Ілія Куса.

Ердогану, припускає експерт UIF, ймовірно, хотілося провести якусь «маленьку переможну кампанію», щоб стабілізувати свій падаючий рейтинг і компенсувати проблеми на лівійському напрямку (де днями також загинули кілька турецьких офіцерів, включаючи полковника). Але поки що, судячи з кроків сторін і їхньої риториці, в сирійському Ідлібі формуються базові позиції під майбутній «договірняк».

«Турецькі війська збудували новий оборонний рубіж на північному заході Сирії.

Таким чином, були позначені нові «червоні лінії» Ердогана, за які не можна заступати сирійським урядовим військам. Лінія оборони починається на північ від траси М4 «Латакія-Алеппо» і тягнеться паралельно трасі М5 аж до північних рубежів провінції Ідліб, де вона стикується з сусіднім регіоном Афрін, окупованих Туреччиною ще 2 роки тому. Кількість турецьких військ в Ідлібі – близько 8-10 тисяч солдатів і понад 7 тисяч одиниць бронетехніки. Все це перекинули в Сирію буквально за останній місяць, коли там почалися активні бойові дії між сирійською армією. Цікаво, що на південь від траси М4 турецьких військ практично немає. Очевидно, ці території вирішили здати сирійській армії, яка вже зараз готується до нової наступальної операції з метою взяти під контроль трасу М4, що сполучає Алеппо з прибережними регіонами Латакії», – зазначає Ілія Куса.

 Експерт UIF прогнозує: найближчим часом Туреччина і РФ домовляться закріпити нові крайні точки розмежування свого впливу в Сирії. При цьому врахують вже нову реальність після просувань сирійської армії, а траса М5 буде спільно патрулюватися турками і росіянами.

 «Крім того, ходять чутки, що Туреччина почне зачистку Ідліб від непідконтрольних Анкарі терористів з «Аль-Каїди», які постійно зривали перемир’я. Це також може стати предметом домовленостей з РФ і Іраном, які цього і вимагають від Туреччини, посилаючись на порушення Сочинських угод. Отже, чекаємо кінця лютого, коли закінчується дедлайн Ердогана щодо відведення сирійських військ, а також 5 березня, коли буде саміт щодо Сирії», – зауважує Ілія Куса.