» Новини » Ігор Тишкевич: На кордоні України з Польщею процвітає контрабанда

Ігор Тишкевич: На кордоні України з Польщею процвітає контрабанда

Про найпоширеніші схеми контрабанди на польсько-українській митниці повідомив на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

«За 2018 рік українці, які приїжджали до Польщі на добу і менше витратили на покупку товарів не менше 4,089 млрд злотих, тобто понад 1 млрд доларів. Однак митна статистика України щодо імпорту товарів із Польщі дає розбіжність у 1,614 млрд доларів. При цьому на 1 млрд дол. товарів точно купили, або польська статистика бреше», – зазначив експерт UIF.

Однією з найпопулярніших схем контрабанди серед українців, наголошує автор, є ввезення товарів на територію нашої держави без сплати податків шляхом застосування схеми подрібнення товарних партій.  

«У процесі нашого моніторингу за добу 10 жовтня на Ягодині прикордонний перехід перетнули 249 фур і 160 вантажних автобусів (кількість рейсів, оскільки деякі машини робили по 2 і більше «ходок»). 11 жовтня співвідношення було 343/71, 12 377/210. Але це вже не те, що «купили туристи» на тому боці. Запхати 1-1,5 тони в автобус дещо складніше, ніж просто зайти в магазин. Ці товари чиста контрабанда», – зауважив він.

Ще одна схема контрабанди – побутова техніка, наголошує Ігор Тишкевич.

«Коли склад фізично знаходиться в Польщі, Румунії, Естонії. Український покупець замовляє й оплачує товар в Україні. Йому поштою приходить посилка, за яку в більшості випадків не сплачується митний збір, адже це «посилка фізичній особі». Таким чином українська компанія формально «не бере участі в зовнішньоекономічній діяльності», – поінформував експерт UIF.

На цих схемах, додає автор, попадаються й громадяни інших держав.

«Приблизно 3 тижні тому затримали громадянку Білорусі та громадянина Польщі. Вони купували багато кави, оформляли рахунок на повернення ПДВ (Tax Free). Пред’являли його знайомому митнику в Литві, а каву не вивозили. Польський продавець продавав каву вже без чеків і накладних. ПДВ ділився між учасниками. За рік люди наколядували приблизно на 135 тисяч доларів (500 тис. злотих)», – зазначив Ігор Тишкевич.