» Новини » За що в Україні притягатимуть до кримінальної відповідальності

За що в Україні притягатимуть до кримінальної відповідальності

З’явилась інформація про підписання Президетом України Закону про кримінальні проступки (повна назва: Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень), прийнятого парламентом ще 22.11.2018 р.

Ця інформація була публічно озвучена Генеральним прокурором, плюс я отримав неофіційне підтвердження через АП (хоча офіційне підтвердження ще відсутнє).

Про це написав експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього Денис Монастирський у своєму блозі на сайті ЦензорНЕТ.  

На цей закон чекали щонайменше з 2012 року (рік прийняття нового КПК), а точніше ще з 2008 року (року схвалення Концепції реформування кримінальної юстиції України). Тобто понад 10 років!
Закон поділяє кримінальні правопорушення на кримінальні проступки і злочини. 

Кримінальним проступком визнається діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Запроваджується спрощена процедура розслідування проступків – дізнання.

Зміниться також класифікація злочинів на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

Такою собі родзинкою стане криміналізація 130 статті КУПАП – п’янка за кермом (це буде нова стаття Кримінального кодексу 286-1: Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції).

Навколо цього закону “зламано” немало списів – головні, напевне, навколо поняття кримінального проступку, а також щодо здійснення досудового розслідування для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до ЄРДР. 

Впевнений, цей закон буде предметом жвавих обговорень в професійних колах протягом кількох ближчих років. Впевнений, що закон ще буде змінюватись і доповнюватись, адже він став результатом поєднання різних підходів і “хотєлок” депутатів, що не додасть його стабільності). До того ж практика доповнить перелік проблем, які потрібно буде виправляти вже наступному парламенту.

Особисто для мене ця подія є важливим підсумком роботи з 2017 року, відколи я брав участь у робочих групах по розробці данного законопроекту як експерт Українського інституту майбутнього. І поряд із запуском Державного бюро розслідувань вважаю прийняття та підписання закону про проступки визначним професійним досягненням (звичайно, досягненням великої команди експертів, які були залучені до цього процесу за посадою чи за покликанням). 

Закон набере чинності з 01.01.2020. Проте, до цього часу потрібно ще буде підготувати та прийняти точкові зміни до майже сотні законів.