» Новини » Віктор Андрусів: Влада не враховує думку експертів та не чує людей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі

Віктор Андрусів: Влада не враховує думку експертів та не чує людей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі

Лише нова політична стратегія з урахування позиції суспільства допоможе Україні врегулювати конфлікт на Донбасі. На цьому наголошує виконавчий директор UIF Віктор Андрусів на своїй сторінці у ФБ.

Він підкреслив, що Український інститут майбутнього, вивчивши світовий досвід, розробив відповідну стратегію. Документ передали новообраному президентові та його команді. Попри обіцянки, влада так і залишила його на папері. Натомість Україна все більше потрапляє у залежність від позиції, нав’язаної Росією.

Експерт нагадує, що наприкінці червня разом з керівником політичних програм Українського інституту майбутнього Юрієм Романенком зустрічався з екссекретарем РНБО Олексієм Данилюком. «Ми намагались пояснити, що треба грати в довгу, ставити за ключову мету змінити Мінський формат та вийти на нову угоду», – зазначив він.

У липні Віктор Андрусів опублікував статтю у виданні «Дзеркало Тижня» «Конфлікт на Донбасі: нова стратегія», де, зокрема, зазначив: «Ключові інтереси Путіна в конфлікті полягають у досягненні великої угоди із Заходом щодо розподілу сфер впливу, відповідно до якої Україна та низка інших країн повернуться в зону інтересів Кремля. Для цього йому потрібна слабка й нестабільна Україна, яка знижуватиме сподівання Заходу на побудову тут сильної демократії, що, врешті-решт, має підштовхнути до цієї великої угоди. Для України повернення доконфліктного статус-кво, з рівними умовами для Донбасу та автономією Криму, є не просто пріоритетом, а питанням виживання. Компроміс у цих інтересах може породити ще більшу дестабілізацію та хаос». 

На початку вересня Український інститут майбутнього передав у Кабмін та Адміністрацію Президента аналітичну записку, в якій наголошували: треба за будь-яку ціну спробувати уникнути «нормандської зустрічі». Що Ангела Меркель, Емманюель Макрон і Володимир Путін знайшли спільну мову й поспішатимуть реалізувати Мінські домовленості, тому висунуть неприйнятні для України умови, серед яких і прямий діалог з ватажками ОРДЛО.

Згодом експерти UIF Ілля Куса та Ігор Тишкевич опублікували програмну статтю «Сделка по Донбасу: что делать Зеленскому, чтобы избежать беды».

На жаль, констатує Віктор Андрусів, влада не дослухалась до думки експертів, тому 6 жовтня тисячі людей вийшли на Майдан проти так званої формули Штайнмаєра. Це, наголошує він, поки сигнальна акція, яка, якщо людей не почують, може перерости у новий Майдан.