» Новини » Чи існує в Україні якісна освіта

Чи існує в Україні якісна освіта

ФОТО: stepup.press

Чи дійсно в Україні якісна вища освіта? Кожного року це питання хвилює не тільки батьків, а й студентів.

За останні роки статистичні дослідження показують, що кількість вступників на гуманітарні спеціальності збільшується, в той час коли на технічні стрімко знижується. І тут є кілька причин.

Одна з причин, яка насправді до кінця не усвідомлена в Україні – це світові тренди, які діють опосередковано.

Загалом в світі розвиток індустрії переходить від взаємодії людина-машина на людина-людина або машина-машина, а сама людина виступає в іпостасі архітектора системи.

Загальна тенденція нового покоління – не брати важкого в руки, а дурного в голову. Для них і робота, і навчання пов’язані з фаном та комфортом, і коли вони бачать в переліку енергетичні спеціальності, наприклад, атомна енергетика, то оминають подібні речі, можливо не усвідомлюючи чому.

Інша причина – вимирання промисловості в Україні. Куди вона ділась? Частина знаходиться на окупованих територіях, але залишаються осередки – Кривий Ріг, Маріуполь. Проте ми бачимо, що туди не поспішають молоді люди.

Наприклад, атомна енергетика в Україні нікуди не ділась і є станції, які працюють на високому рівні, але кількість заяв на відповідні кафедри – 230. Але тут не виключенням є проблеми з прозорістю прийому на роботу. Та й питання престижу професії грає роль.

Третій чинник суто український – це те, що вища освіта є сировинною.

Вона не сприймається як прямий доступ до професії, а вважається базою, статусом у вигляді диплому, на якому можна вибудовувати подальшу освіту, наприклад, магістратура в університеті за кордоном, або набути другу вищу освіту чи бізнес освіту.

Інакше кажучи, вища освіта сприймається більше як соціальне благо, яке обов’язково потрібно отримати. Усвідомлення для чого нам потрібна вища освіта варто змінювати.

Яка якість освіти

Українська вища освіта дуже нерівна. В українській системі варто розглядати не університет в цілому, а окремі ланки, кафедри, що співпрацюють з іноземними університетами та переймають зарубіжну практику, підвищуючи свій рівень якості освіти.

Проте існують університети, які мають в цілому високу якість освіти не лише серед вітчизняних закладів вищої освіти, а й закордонних – Український католицький університет.

Києво-Могилянська академія має не зовсім достатній рівень викладання природничих наук, проте соціологія чи політичні науки на досить високому рівні.

Все залежить в більшості випадків від декана, його зв’язків з міжнародними партнерами. Якщо вони є, то вибудовується життєздатна структура.

Якщо говорити загалом про вищу освіту України – це болото, на якому часом виростають острівці життєздатних інституцій або вже на гнилих стовбурах виростають нові зелені паростки.

Автор: Микола Скиба, експерт програми “Компетенції майбутнього”, “Освіта” 

Матеріал вперше опублікований на сайті ФАКТИ ICTV