» Новини » Що буде з Порошенком?

Що буде з Порошенком?

ФОТО: www.pravda.com.ua

Судячи з даних ЦВК, Зеленський “взяв своє” по всій країні, за винятком Львівської області.

Порошенко навпаки – втратив лідерство навіть в “умовно своїх” областях, де за результатами першого туру він обходив Зеленського.

Чинний президент програв і в своєму базовому регіоні – Вінницькій області.

Чому? Він сам знає і публічно визнавав причину, кажучи перед другим туром про зміну комунікаційної стратегії, про запит на оновлення еліт. І навіть, останні два тижні, намагався змінитися, намагався тягнути кампанію в дусі свого гасла 2014 року – “поновому”.

Але все це не стосувалося (за дуже рідкісним винятком) його штабу, ядра його прихильників, які продовжували рубати тезами на розділ країни і, замість розмови про майбутнє, говорили про минуле, грали на страхах.

Порошенко сильний політик, але тут, як то кажуть, свита грає короля. Петро Олексійович говорив про зміну еліт. Вчора, виступаючи в штабі, говорив про психологічно складних для нього днях  попереду. Так, це буде.
– з одного боку, він дізнається, як багато його “соратників” раптом і відразу спробують поміняти табір.
– з іншого боку, змушений буде говорити з ядром своєї команди, яка фактично своїми діями “рубала мости” і привела до результату, який ПАП отримав в протоколах комісій.

Чинний президент навіть після закінчення каденції – це політичний важковаговик. І він може таким бути в ролі глави парламентської фракції, лідера ідеологічної партії (а не партії ідеології імені себе). Для цього необхідно мало – згадати власні слова і спробувати реалізувати тезу про зміну еліт. Хоча б у власній політичній силі. Тоді, можливо, і знову за пост президента боротиметься (у тому числі в ролі фаворита).

Якщо немає – якщо команда та ж, але дещо менша після перебіжок соратників в інші табори, якщо далі робота на договорняках замість формулювання ідеології – в парламент БПП потрапить, але чи буде задоволений Петро Порошенко фракцією із 40-50 багнетів, чисельність  якої буде поступово знижуватися? Це вже буде сценарій поступового відходу з політичної арени.

Найближчі місяці покажуть. Мені особисто хочеться, щоб ПАП залишився фігурою в політиці – це сильний гравець.

Ігор Тишкевич, експерт програми Внутрішня та зовнішня політика Українського інституту майбутнього