» Новини » Результати парламентських виборів – це вирок старим елітам

Результати парламентських виборів – це вирок старим елітам

За підсумками парламентських виборів стає очевидно, що старі еліти зазнали краху. Про це заявив Ігор Тишкевич, експерт програми “Міжнародна і внутрішня політика” UIF, підбиваючи перші підсумки парламентських виборів.

У Верховну Раду проходять попередньо «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Батьківщина», «Європейська Солідарність»  і «Голос». З п’яти перерахованих партій три виявилися новими. Це – перший висновок парламентських виборів.

«Це говорить про те, що тренд на зміну політичних еліт, і не нових обличь, а саме політичних еліт, – триває. Тобто старі партії (Медвечука, Порошенко і Тимошенко) не набрали в сумі і 30%. Приблизно та ж ситуація відбувається по одномандатних округах, де, здавалося б, відомі політики  не набирають потрібну кількість голосів. І у Запоріжжі, і у Дніпрі так само не проходять відомі представники бізнес=еліт, а виграють представники «Слуги народу». В Одесі представники тієї ж партії тіснять ставлеників Труханова. Цікава ситуація може скластися на Закарпатті, де може лідирувати Голос. Але, у будь-якому випадку, це – вирок старим елітам» – вважає експерт.

Старі політичні еліти намагались пройти у Раду за рахунок часткового оновлення політичних гасел. Але принципи ведення їх політики залишились тими ж, – зазначає Тишкевич.

«Група Медвечука побудована на базі перевірених кадрів з «Партії Регіонів», які користуються підтримкою трьох інформаційних каналів, і з огляду на це – Порошенко і Медвечук грають в якості магнітів на різних полюсах. «5 канал» і «Прямий» насправді грають на руку Медвечуку, а активність NewsONE, Zik та 112 грає на руку Порошенка, оскільки ці сили взаємно підсилюють однла одну на полюсах», – пояснив він.

Ігор Тишкевич також оцінив позицію «Опозиційного блоку – За життя» на цих виборах.

«З урахуванням мажоритарних округів, Медвечук набирає не більше 15% – 17%, тобто це приблизно 35-40 депутатів. Це дуже багато. Але якщо подивитися територіально, то в порівнянні з 2014 роком, ситуація змінилася: електоральне поле опозиціонерів сильно звузилося на Схід. Можливі окремі постріли по мажоритарці в центрі країни або на Півдні, але не більше того».

На думку аналітика, «Європейська Солідарність» набрала досить малу кількість голосів через політику, яку проводила партія протягом останніх років при владі.

«Щодо «Європейської Солідарності», то її рейтинги очікувані. Ця партія працювала на консервативних цінностях. Вона почала лякати реваншами, протиставляючи себе «Русскому Миру», грала на декомунізації, але з комуністичними гаслами «Хто не з нами, той проти нас» та намагалась вбити рейтинги, навіть близьких за ідеологією, партій».

ФОТО: Новое Время