» Новини » Якби Аль Капоне судили в Україні

Якби Аль Капоне судили в Україні

Адвокат, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Аналітичного центру Український інститут майбутнього (UIF) Тетяна Ющенко для Цензор.НЕТ

«У житті неминучі тільки смерть і податки», – писав свого часу Бенджамін Франклін. Про те, що за махінації з податками неминуче настає розплата у вигляді справедливого суду знає кожен американський школяр. Натомість їхні українські ровесники живуть в іншій реальності, де безкарність шахраїв спонукає ставити під сумнів мудрі слова Франкліна. В якості наочного прикладу пропоную порівняти хід розгляду двох резонансних в двох держав судових справ: так звану справу «податківців Клименка» та справу гангстера Аль Капоне.

Майже 87 років тому був арештований найзнаменитіший американський злочинець Аль Капоне. Арештували його не агенти ФБР, а співробітники податкової служби США. Ця служба протягом 5 років збирала дані про Аль Капоне і врешті зібрала кількість доказів достатню, щоб висунути обвинувачення. Ретельне вивчення документів дало підстави стверджувати, що Капоне не оплатив податків на 215 мільйонів доларів! 5 червня 1931 року Капоне був звинувачений в 25 випадках податкового шахрайства за період з 1925 по 1929 рр. Будучи спійманий зненацька Капоне закричав в суді: «Але це ж абсурд! Ви не можете нараховувати податки на нелегальні доходи!»

Гангстер намагався уникнути відповідальності в різний спосіб, навіть найняв 5 кілерів, які мали прибути в Нью-Йорк та покінчити з Генеральним прокурором, вступав в переговори зі стороною обвинувачення, щоб частково визнати свою вину та зменшити покарання, робив спробу підкупу присяжних, але уникнути відповідальності не вдалось. 6 жовтня 1931 року почався судовий розгляд справи про ухилення від сплати податків і менш ніж через місяць Капоне було визнано винним у інкримінованих злочинах та призначено покарання у вигляді 11 років в’язниці зі сплатою державі 215 мільйонів доларів.

Таким чином, судова розв’язка була блискавичною, а сміливість слідчих та прокурора викликає відчуття поваги в кожного, хто цікавиться цією справою. Справу «податківців Клименка» називають найгучнішою часів президенства П. Порошенка. Колишніх керівників окремих регіональних та територіальних податкових органів в структурі Державної податкової адміністрації, підозрюють в участі в організованій В. Януковичем злочинній організації, вчиненні у її складі у співучасті з Головою ДПС України (у подальшому Міністра доходів і зборів України) О. Клименком, тяжкого злочину у сфері службової діяльності, що заподіяло державі шкоди в розмірі 104 млрд. грн. Загальна сума призначених судами застав склала майже півмільярда гривень. В березні цього року Головна військова прокуратура відзвітувала, що з часу затримання підозрюваних до моменту закінчення досудового розслідування пройшло 9 місяців та 18 днів. За цей період в кримінальному провадженні, яке розслідували 6 слідчих та 34 прокурори, притягнуто 52 особи, зібрано чисельні докази інкримінованих злочинів, сформовано понад 1 тисячу томів справи.

За останніми даними, станом на сьогоднішній день стороною захисту здійснюється ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, після чого обвинувальний акт буде скерований до суду. І хоча юридичною мовою все звучить доволі чинно, в очах суспільства ситуація виглядає безнадійно пропащою. Жоден закон не визначає строків ознайомлення захисників підозрюваних з численними матеріалами справи, відтак правосуддя втрачає свій первісний сенс…

Розгляд не найскладнішої податкової справи в суді США з одним, але відомим обвинуваченим, тривав місяць. Цікаво, а якби Аль Капоне не сплатив податки в Україні, якою була б тривалість розгляду справи українським судом? І навпаки. Якби 52 податківця підозрювались у вчиненні злочину на території США, скільки б знадобилось часу американському суду, щоб розглянути багатотомну справу? Якщо 52 місяці, тобто 4 з половиною роки, то це майже той самий період, що пророкують справі «податківців Клименка».

Правда в тому, що є такі справи, які не можуть бути розглянуті швидко, тому що є права учасників судового провадження, правила судового процесу, є результат роботи слідчих та прокурорів, є робота адвокатів і як вінець усьому – вирок суду.