» Новини » Історична зустріч двох найзапекліших противників міграції: Орбан здійснив візит до Білого дому

Історична зустріч двох найзапекліших противників міграції: Орбан здійснив візит до Білого дому

Фото: BBC.news


Вперше за останні 18 років Угорщина отримала офіційне запрошення з  Вашингтону. За президентства Барака Обами відносини Угорщини та США погіршились, проте із приходом до влади Дональда Трампа зв’язки двох країн значно зміцніли. Цього тижня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто зустрівся із колегою із Бразилії. Тема для обговорення –  нелегальна міграція.

Угорщина подбала  про безпеку Балтійського регіону: 13 травня військово – повітряні сили Угорщини перехопили російський військовий літак Ан-26 у повітряному просторі Балтії.

Напередодні виборів до Європарламенту члени опозиційної партії «Демократична коаліція» закликали, щоб кількість українців, які незаконно отримали громадянство Угорщини, була оприлюднена якомога швидше. «Скільки українців, які не мають нічого спільного з угорцями і які не говорять по-угорськи, будуть голосувати за «Фідес» 26 травня на виборах?», – Гергелі Арато, член ДК.

Про це та інше –  у новій підбірці новин Угорщини.

13 травня відбулася довгоочікувана зустріч президента США Дональда Трампа та Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Останній візит до Білого дому був 18 років тому. Переговори тривали значно довше, ніж спочатку планувалося, і почалися із закритого засідання, у якому також узяли участь міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто й Радник національної безпеки США Джон Болтон.

За словами Орбана, зустріч була важливою для Угорщини, оскільки дві країни посилили свої стратегічні економічні, політичні та безпекові відносини. Угорщина та США також зміцнили співпрацю з питань міграції та допомоги переслідуваним християнам.

На зустрічі Дональд Трамп похвалив зусилля Орбана щодо підтримки безпеки Угорщини: «Орбан жорстка, але шанована людина. Люди дуже поважають цього прем’єр-міністра». Президент США також назвав Угорщину дуже хорошим членом НАТО.

Орбан подякував Трампу за запрошення до Білого дому. За його словами, головною метою його візиту було посилення стратегічного альянсу між двома країнами. Прем’єр-міністр зазначив, що Угорщина і США мають подібні підходи до різних глобальних політичних питань: нелегальна імміграція, боротьба з тероризмом і захист християнських громад.

Міністерство оборони Угорщини повідомило, що 13 травня Військово – повітряні сили Угорщини перехопили російський військовий літак Ан-26 у повітряному просторі Балтії.

З Об’єднаного протиповітряного центру НАТО в Німеччині були підняті декілька угорських винищувачів JAS-39 Gripen. Вони ідентифікували й перехопили російський літак, який порушив повітряний простір Балтійського регіону.

Міністерство оборони Угорщини зазначило, що з 1 травня Угорські збройні сили очолюють місію патрулювання повітряного простору трьох балтійських держав Естонії, Латвії та Литви у партнерстві з Іспанією та Великобританією під командуванням НАТО.

Цього тижня знову піднімалося питання незаконно отриманого громадянства Угорщини українцями. Опозиційна партія Демократична коаліція (ДК) закликала уряд дослідити випадок, як український єпископ Віктор Васильович Бегі отримав угорське громадянство.

Член ДК Гергелі Арато на прес-конференції повідомив про доповідь газети Népszava про те, що президент Янош Адер вилучив угорське громадянство у єпископа, який вже десятиліттями займає відверту антиугорську позицію.

Цього року Янош Адер позбавив угорського громадянства ще 8 осіб. Тому Гергелі Арато закликав, щоб кількість таємно натуралізованих українців була розкрита якомога швидше: «Скільки українців, які не мають нічого спільного з угорцями і які не говорять по-угорськи, будуть голосувати за «Фідес» 26 травня на виборах до Європарламенту?». Він додав, що список угорських виборців за кордоном приховується владою: «Невідомо, хто має право голосу», – сказав Гергелі Арато.

Угорський уряд привітав партію етнічних угорців Демократичний союз угорців Хорватії (HMDK) із значною перемогою на місцевих виборах 5 травня. Під час голосування 365 місцевих представників Угорщини були обрані на посади в 11 округах Хорватії.

Віце-прем’єр-міністр Жолт Семен і Держсекретар Арпад Янош Потапі привітали лідера партії Роберта Янковича і членів партії із цим «історичним успіхом». Семен і Потапі заявили, що підсумком голосування є не тільки перемога для HMDK, але це й є зразком співробітництва угорців у Хорватії.

Економічні показники зростають. Угорщина побила всі попередні рекорди щодо вартості інвестицій минулого року: залучила 98 великих іноземних інвестиційних проектів загальною вартістю 1,380 млрд форинтів (4,25 млрд євро). Угорщина є однією з десяти найпривабливіших країн для інвестування у світі.

Згідно із доповіддю американського інвестиційного журналу «Site Selection», Угорське агентство сприяння інвестиціям (HIPA) було визнано найкращим агентством Центральної Європи та Центральної Азії.

Міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіярто сказав, що це є заслугою угорського народу. «Оскільки при прийнятті інвестиційних рішень компанії вивчають ситуацію на ринку праці та рівень підготовки майбутніх працівників; знання та працьовитість угорського народу абсолютно конкурентоспроможні», – додав він.

Угорщина регулярно піднімає питання безпеки Балканського регіону. «Європейський Союз 18 червня повинен розпочати переговори про приєднання Албанії наступного місяця»,- заявив міністр закордонних справ Петер Сіярто, додавши, що відмова ЄС буде неприйнятною для Угорщини.

На спільній прес-конференції після переговорів з міністром з питань європейських та закордонних справ Албанії Сіярто підкреслив важливість стабільності на Західних Балканах. «Напруженість в регіоні тільки відкриє нові можливості для терористів і терористичних організацій увійти на територію ЄС, скориставшись міграційними хвилями», – сказав він.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто зустрівся із колегою із Бразилії Ернесто Арауйо. Це вперше, коли бразильський міністр закордонних справ провів переговори в Угорщині.

«Угорщина та Бразилія поділяють подібні підходи до проблем, які сьогодні породжують дилеми у світовій політиці, такі як необхідність у боротьбі з міграцією та неприпустима дискримінація християн. Ми пишаємося тим, що ми є серед шести країн, які проголосували проти Глобального міграційного пакту ООН – найнебезпечнішого документу, який коли-небудь був»,- заявив міністр закордонних справ Петер Сіярто.

«Ми залишаємо за собою право вирішувати, хто може перебувати на нашій території і з ким ми будемо жити разом» – додав він. На зустрічі Сіярто висловив сподівання, що президент Бразилії Жаїр Болсонару відвідає Угорщину. Прем’єр-міністр Віктор Орбан надіслав йому запрошення ще на початку січня. Арауйо зазначив, що Бразилія готова співпрацювати з Угорщиною в багатосторонніх організаціях для захисту своїх цінностей і християнських меншин.

 

Корнійчук Тетяна, стажер UIF