» Новини » Юрій Романенко: Прокиньтесь! 30-40-річні реально не розуміють, що їм не світить в Україні жодна пенсія

Юрій Романенко: Прокиньтесь! 30-40-річні реально не розуміють, що їм не світить в Україні жодна пенсія

Співзасновник Українського інституту майбутнього (UIF), політичний експерт Юрій Романенко пояснив, чому в сучасного покоління українців ніколи не буде гідної пенсії.

«Цікаво, що багато 30-40-річних реально не розуміють, що їм не світить жодна пенсія в країні, де індекс фертильності 1,2, а всі, хто генерує капітал, ідеї, гострять лижі й змиваються за кордон, – говорить експерт. – Замість того, щоб парити мізки людям байками про 12-річну освіту, краще б ввели до шкільної програми одну задачу з арифметики. У 2035 році населення України буде, скажімо, складати 30 млн населення. З них 15 млн – це люди старшого віку, 10 млн – дорослі, 5 млн – діти».

За словами Романенка, треба відповісти на питання, яка пенсія буде у 15 млн пенсіонерів за умови, що 10 млн дорослих повинні прогодувати ще 5 млн дітей? Яка повинна бути зарплата у середньостатистичного українця в 2035 році, щоб прогодувати 2,5 утриманців і при цьому нормально жити? Як держава з таким соціальним навантаженням буде здатна виконувати базові функції без залучення зовнішньої робочої сили?

«Гострота питання збільшується ще більше, якщо ми візьмемо до уваги, що на сьогодні тільки близько 2 млн українців генерують капітал. Що станеться з державою, якщо кількість цих людей зменшиться вдвічі, а то й втричі до 2035 року? Про це потрібно говорити з ранку до вечора на політичних ток-шоу, де тече пісня про кисільні береги й швидке позбавлення від нещасть й створення раю на землі, – зазначив Юрій Романенко. – Тому що країна, яка посідає перше місце за темпами вимирання в світі, повинна порошинки здувати з тих, хто здатний забезпечити нездатну, непродуктивну й вмираючу більшість їжею. Якщо Україна в принципі хоче жити, вона повинна думати про таку меншину, розширювати цей прошарок і зробити все, щоб вона відчувала себе комфортно».

Інакше, зауважує експерт, через 20 років український пенсіонер буде важко працювати на землі, виколупуючи свою пенсію і мріяти про те, що кожен пенсіонер має право на субсидії, пільги й продуктовий пакет на Новий рік і Великдень.

 

Юрій Романеко, співзасновник Українського інститут майбутнього (UIF)

Вперше опубліковано: cityukraine.info