» Новини » Доходи населення зростають, але депутати ініціюватимуть відставку уряду – дайджест новин Румунії

Доходи населення зростають, але депутати ініціюватимуть відставку уряду – дайджест новин Румунії

Доходи населення зростають, але депутати ініціюватимуть відставку уряду – дайджест новин Румунії

20.12.2018

Віоріка Денчіле. Фото: RT

Румунський уряд може поставити собі в “плюс” зростання економіки та доходів населення – середня заробітна плата (чиста, після сплати всіх податків) за рік зросла на 13,7%, інфляція впала до 3,4%.
Але значна частина населення та опозиція вважає, що цього замало і є проблеми в інших напрямах. Саме тому опозиційні партії ініціюватимуть вотум недовіри уряду. І, зважаючи на зменшення депутатів в лавах про-урядової коаліції, Віоріка Денчіле може втратити посаду.

Більш детально в нашому дайджесті новин румунських ЗМІ за тиждень 10-17.12.2018.

 

Віоріка Денчіле заявила, що уряд видасть надзвичайну постанову для прийняття кримінальних кодексів. Багато протирічних статей цих кодексів, що визнані конституційними у Конституційному суді Румунії, засуджуються опозицією та у Європарламенті. Серед них: анулювання визнання халатності на посаді у якості злочину та заборона апеляційним судам відкривати справу, коли вона була закрита судом нижчої інстанції, якщо тільки прокуратура не надасть нові докази.

 

За даними Євростату, Румунія має найнижчий показник в ЄС за відсотком населення, що отримує освіту після школи, формальну або неформальну. Середній показник у ЄС в 2016 році складав 45,1%. Водночас в Румунії всього 7% населення від 15-64 років залучені в освітній процес.

 

Румуни, що працюють закордоном, створюють структурні вразливості для Румунії. Таку заяву зробив заступник голови Національного банку Румунії. Він сказав, що 14% громадян та 36,6% робочої сили Румунії живе закордоном чверть економічно активного населення Румунії працює закордоном.

 

На зустрічі Ради міністрів закордонних справ Ради ЄС в Брюсселі міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану привітав покращення стосунків Західних Балкан з ЄС. Беручи до уваги головування Румунії в Раді ЄС з січня 2019 року, він проінформував про наміри Румунії тримати питання Західних Балкан на порядку денному, включаючи питання розширення ЄС в цьому напрямку та подальшого покращення стосунків з регіоном.

 

В контексті останніх подій у Керченській протоці Теодор Мелешкану підтвердив підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та засудження і невизнання анексії Криму. 

 

11 грудня переважною більшістю голосів Європарламент схвалив резолюцію, яка дозволяє Румунії та Болгарії вступити до Шенгенської зони, оскільки країни вже відповідають умовам для вступу.

 

Середня чиста заробітна плата в жовтні підвищилась до 2 720 лей (18 507 грн), що на 13,7% вище, ніж в жовтні минулого року. Якщо взяти до уваги рівень інфляції, реальне підвищення зарплати за рік склало 9,1%. Найбільше вона почала зростати з березня, коли уряд зробив значне підвищення заробітної плати у державних системах охорони здоров’я (на 31% до 3516 лей – 23 909 грн) та освіті.

 

Зарплати стануть ще вищими з січня, коли буде піднята мінімальна заробітна плата з 1900 лей (12 928 грн) до 2080 лей (14 151 грн) для робітників без вищої освіти та до 2350 лей (15 988 грн) для робітників з вищою освітою.

 

В листопаді рівень річної інфляції впав до 3,4%, з 4,3% у жовтні, у той час як ціни на непродовольчі товари за рік виросли на 4,24%, на продукти харчування – 2,86%, на послуги – на 2,5% – проінформував у вівторок Національний інститут статистики (НІС)

Прем’єр міністр Віоріка Денчіле на засіданні уряду сказала, що дані НІС та Євростату доводять, що економіка Румунії у третьому кварталі цього року продовжує рости, адже економічний ріст вище на 1,9% порівняно з другим кварталом. Вона наголосила, що це другий за величиною найбільший квартальний економічний ріст в ЄС в третьому кварталі 2018.

 

В п’ятницю опозиція (Національна ліберальна партія, Союз порятунку Румунії та Партія народного руху) ініціювала в парламенті вотум недовіри проти уряду прем’єр-міністра Віоріки Денчіле. Документ підписали 163 члени парламенту. Парламентські дебати та голосування щодо вотуму відбудуться в четвер 20 грудня. Для його ухвалення парламентарям потрібно буде зібрати 50% + 1 голос, або 233 голоси.

Віктор Козленко, стажер УІМ