» Новини » Олександр Торгун: В Україні повинна працювати Держсанепідемслужба

Олександр Торгун: В Україні повинна працювати Держсанепідемслужба

В Україні необхідно з нуля створити Держсанепідемслужбу, – переконаний директор напряму охорони здоров’я Українського інституту майбутнього Олександр Торгун. Про це він заявив в прямому ефірі на телеканалі «Україна 24».

Свою позицію експерт аргументує тим, що крім коронавірусу за останні 20 років людство стикнулось з 5-ма подібними катастрофами. Водночас експерт додав, що ситуація з евакуацією українців з охопленого коронавірусом Уханю показала, що ми не готові до викликів на відміну від європейських країн.

«Коли ліквідовували Держсанепідемслужбу, крім медичного був ще й соціальний аспект, коли СЕС ходила з перевірками. Саму цю функцію треба прибрати, а структура служби має бути. Створення нової служби триватиме від 6 до 12 місяців. Такого часу немає. Тому наразі мають бути розподілені між чинними структурами тимчасові функції. Необхідно створити чітку вертикаль з лабораторних центрів Міністерства охорони здоров’я для безпеки країни», – зазначив Олександр Торгун.

Відповідаючи на запитання, як прибрати корупційну складову, через яку було ліквідовано Держсанепідемслужбу, експерт UIF наголосив: якщо корупційна складова відсутня в будь-яких органах, от окремо створений орган не нестиме загрози.    

«Корупційну складову не можна прибрати в окремому міністерстві, відомстві чи структурі. Має бути нетерпимість до корупції на усіх щаблях влади. Люди, які набиратимуться в цю структуру, мають проходити відбір. Необхідно розробити  медичні й транспарентні правила з додатковим контролем», – підкреслив  Олександр Торгун.