» Новини » Хто і навіщо відкриває кримінальні провадження проти екс-президента Порошенка

Хто і навіщо відкриває кримінальні провадження проти екс-президента Порошенка

Спробуємо відповісти на питання, які, скоріше за все, виникають у далеких від юриспруденції людей у зв’язку з інформацією ЗМІ про те, що проти екс-президента Петра Порошенка відкрита ціла низка кримінальних справ.

Перше: декілька слів щодо кількості кримінальних справ, відкритих проти Порошенка. Наскільки можна судити, починаючи з кінця травня цього року, загалом відкрито кримінальних справ, в яких би фігурувало прізвище Порошенка — 16, з яких 12 відкриті ДБР, 4 — САП. По двох справах екс-президента ДБР допитало в якості свідка. Згідно з інформацією із доступних джерел, в Україні наразі відсутні кримінальні провадження, в яких би екс-президент Порошенко був би в статусі підозрюваного (тобто особи, якій у порядку, передбаченому законом, повідомлено про підозру) або обвинувачуваного (чи підсудним, тобто особою, обвинувальний акт щодо якої переданий до суду).

Друге: чому справи проти екс-президента Петра Порошенка почали з’являтися після закінчення його президентської каденції? Відповідно до норм Конституції України, президент України на час виконання своїх повноважень користується правом недоторканності, яка може бути знята або обмежена виключно у разі розгляду Верховною Радою України питання про імпічмент президента. При цьому, наприклад, народний депутат України може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, затримання чи арешту за згодою простої більшості від кількості депутатів Верховної Ради України. Виходячи з наведеного, під час виконання повноважень президентом України проти нього не може бути порушена кримінальна справа. Проте, це не заважає йому бути допитаним в якості свідка. 20 травня склав присягу та вступив у повноваження президента України Володимир Зеленський. З цього часу право недоторканності Петра Порошенка припинилось.

Третє: з чиєї подачі відкриваються кримінальні справи і яку роль у всьому цьому відіграє Андрій Портнов, який і подав більшість заяв до Державного бюро розслідувань проти Петра Олексійовича? Знову ж таки, відповідно до інформації з доступних джерел, кримінальні справи були відкриті за заявами трьох осіб — Андрія Портнова, Нестора Шуфрича та колишнього народного депутата Дмитра Крючкова. Незалежно від титулів, статусу чи мотивації особи, яка подала заяву про кримінальний злочин, у випадку, якщо вказані в заяві обставини знайдуть своє підтвердження в матеріалах слідства та вироку суду, винна особа, знову ж таки, незалежно від її статусу, повинна бути, згідно з чинним законодавством, притягнута до кримінальної відповідальності. При цьому треба пам’ятати, що, відповідно до того ж чинного кримінального законодавства, завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу дізнання про вчинення певною особою тяжкого чи особливо тяжкого злочину може мати наслідком покарання у вигляді позбавленням волі на строк до п’яти років.

І четверте: чи є перспектива у Петра Порошенка дійсно опинитися за ґратами? Санкції по статтях, вказаних в заявах на відкриття кримінальних проваджень, різні, починаючи з трьох років позбавленням волі (по статті “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України”) до п’ятнадцяти років позбавленням волі (по статті “Державна зрада”). За словами директора Держбюро розслідувань Романа Труби, екс-президента України Петра Порошенка притягнуть до відповідальності, якщо його провину буде доведено. Сподіваємось, що слідство та суд професійно та неупереджено проведуть свою роботу і будуть прийняті законні рішення.

Олександр Чебаненко, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього