» Новини » Інвестиційний ринок України: підсумки першого півріччя 2018 року

Інвестиційний ринок України: підсумки першого півріччя 2018 року

ФОТО: https://news.dtkt.ua

За оцінками Державної служби статистики, українська економіка продовжує зростати. Реальний ВВП у ІІ кв. 2018 р. збільшивши на 3,6% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Головними факторами зростання економіки є високі ділові очікування щодо інвестиційної активності, підвищення споживчого попиту, а також сприятлива кон’юнктура на зовнішніх ринках.

За січень-червень цього року підприємствами освоєно 206,9 млрд. грн. капітальних інвестицій, це більше на 26,5% аніж у аналогічному періоді 2017 року. Ключовим джерелом інвестицій стали власні кошти підприємств – 75,4%. Найбільше капітальних інвестицій освоєно в машини, обладнання, інвентар та транспортні засоби (48,1%), а також у будівництво (40%).

Щодо прямих іноземних інвестицій, за січень-червень 2018 року в Україну надійшло 1,29 млрд. дол. (на 82% більше, аніж у ІІ кв. 2017 р.). Найбільш привабливий сектор для іноземного інвестора – фінансова та страхова діяльність (59,6% загального обсягу ПІІ). Ключовими інвесторами – РФ (34,6%), Кіпр (17,4%), Нідерланди (16,5%). Російські інвестиції, у своїй більшості, – рефінансування дочірніх банків, щоб утримати їх «на плаву».

Ринок угод злиття і поглинання у першій половині 2018 року уповільнився. Відповідно до бази угод M&A Ukraine, укладено 11 угод та на стадії погоджень перебувають 22 контракти. Ці показники суттєво менше за відповідний період 2017 року – було укладено 29 угод.

Ключові сектори інвестування: легка промисловість, нерухомість, сільське господарство і продукти харчування, енергетика, металургія, електроніка, фінансові послуг, телекомунікації.

Три ключові особливості M&A ринку України у ІІ кв. 2018 року.

  • 2 об’єкти із списку великої приватизації Фонду державного майна: Науково-виробниче підприємство «Система» (8,6 млн. грн. за 99,99%), ПрАТ «Укрхудожпром» (3,02 млн. грн за 45,83%).
  • основними покупцями активів стали резиденти України, лише три угоди укладено з нерезидентами (Болгарія, Греція, Китай);
  • російські інвестори позбавляються великих українських активів (Evraz -Дніпровський металургійний завод, вартість угоди – 106 млн. дол. за 97,73%, покупець – DCH Group).

У другому півріччі 2018 року можемо очікувати на продаж об’єктів державного майна – ДП “Дослідний завод “Хвиля”, Дружківський фарфоровий завод.

За підсумками останніх років, інвестиції залишаються рушійною силою зростання української економіки. Для подальшого стимулювання інвестиційного активності необхідним є прийняття середньострокової стратегії економічного розвитку. Це забезпечить передбачуваність економічної системи та створить умови для планування бізнес-діяльності. 

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Ольга Хоменко

Матеріал вперше опублікований на Головному порталі з питань фондового ринку Stockworld