» Новини » Євген Мироненко: За тиждень Україна матиме сформовану карту об’єднаних територіальних громад

Євген Мироненко: За тиждень Україна матиме сформовану карту об’єднаних територіальних громад

16 квітня 2020 року на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України депутати проголосували в другому читанні за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад».

Євген Мироненко, заступник директора UIF розповів, що це означає для процесу завершення адміністративно-територіальної реформи в Україні.

«Кабінет Міністрів України наділили правом приймати рішення щодо визначення адміністративних центрів та територій територіальних громад. Тобто, тепер не Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад в Україні» визначає процес утворення та межі території об’єднаних територіальних громад і визначення її адмінцентру, а саме Кабінет Міністрів», – розповів експерт.

Він зазначив, що вже за тиждень Україна матиме сформовану карту об’єднаних територіальних громад по всій країні.

«Кабінет Міністрів України зобов’язали в тримісячний термін подати до Верховної Ради України проєкт законодавчого акту щодо утворення і ліквідації районів. Це означає, що законодавчо стає можливим реформувати субрегіональний рівень територіального устрою без внесення змін в Конституцію України. Оскільки утворення представницьких органів місцевого самоврядування на субрегіональному (районному) рівні не передбачається, то це є одним з важливих положень прийнятого Закону, яке дозволить провести у 2020 році місцеві вибори вже на новій територіальній основі», – зазначив Мироненко.

За словами експерта, після проведення в жовтні 2020 року місцевих виборів в Україні, по факту утвориться трирівнева система адміністративно-територіального устрою: «Базовий рівень – Громади (об’єднані територіальні громади, на основі перспективних планів затверджених Кабміном); Субрегіональний рівень – райони (після змін в Конституцію можливі інші назви, наприклад – повіти, де основний функціонал будуть здійснювати місцеві територіальні представництва центральних органів виконавчої влади; Регіональний рівень – нинішні облдержадміністрації (після змін в Конституцію планується сформувати інститут префектів з функціями нагляду та забезпечення законності прийняття рішення на території діяльності)».

Проте, Євген Мироненко розповів, що профільне Міністерство разом з профільним комітетом ВРУ хоч і організували публічний процес погодження перспективних планів утворення об’єднаних територіальних громад, на останньому етапі, при подачі цих планів на затвердження Уряду, остаточну редакцію цих планів ніхто не може побачити.

«Ні на сайті Міністерства розвитку громад та територій України, ні на інших урядових ресурсах немає планів утворення об’єднаних територіальних громад. А це є величезною ложкою дьогтю в такій великій і красивій бочці з медом. І ще, в прийнятому законопроєкті прописані норми, які визначають функціонал Кабміну в питанні утворення громад до прийняття Закону про адміністративно територіального устрій. Це і є ключовий закон, який дозволить законодавчо завершити реформування системи адмінтерустрою. Однак, складність полягає в тому, що цей закон має бути прийнятий на основі внесених змін до Конституції», – розповів Мироненко.

Та все ж, не дивлячись на деякі незавершені кроки, експерт назвав даний законодавчий акт – «великим кроком вперед».

«Але, звичайно, даний законодавчий акт – це великий крок вперед, адже по факту, він дає можливість обійти питання внесення змін в Конституцію щодо конструкції адмінтерустрою в Україні. Проте, такий підхід все таки межує на грані Конституційності, тому, все ж таки, дуже важливо провести відповідні зміни в Конституцію, аби не було спокус у противників реформи децентралізації оскаржувати її функціонал у судовому порядку», – підсумував він.