» Новини » Знову про МВФ або як Україні правильно шукати гроші

Знову про МВФ або як Україні правильно шукати гроші

Зараз в Україні склалася парадоксальна ситуація з фінансами, всі пропонують свої послуги у вирішенні питань з МВФ. Про це на своїй Фейсбук-сторінці заявив Сергій Носенко, координатор залучення інвестицій UIF.

Експерт зазначив, що в Америці не розуміють українського підходу до вирішення фінансових питань.

«Дуже в нашому стилі, але в Америці цього не розуміють. А оскільки МВФ перебуває під сильним американським впливом, – прибігти і «повирішувати» питання не вийде. Сумніваюся, що політики, які з’являються з усіх боків і на яких наша влада покладає великі надії, зможуть впоратися з цією місією», – розповів Носенко.

«Я постійно веду розмови з американськими фінансистами про те, що ми знаходимося ще у воронці кризи, з якої ніхто не знає виходу. Рецептів немає не тільки в Україні, а й в усьому світі. Ніхто не розуміє, як буде розвиватися економічна ситуація, відповідно, як йтимуть справи в світі з грошима. За ними вже вишикувалася черга і, очевидно, що отримає їх той, хто запропонує кредиторам вигідні умови», – вважає він.

Носенко зазначив, що сьогодні Україна не має ні економічної стратегії в цілому, ні стратегії запозичень.

«Стратегія економічного зростання безпосередньо пов’язана зі  стратегією запозичень, тому що як країна ми повинні продемонструвати, як будемо віддавати борги. Якщо ми хочемо розмовляти не тільки з МВФ, але і з приватними інвесторами і суверенними фондами, то необхідний зовсім інший підхід.

Ми повинні показати, що наша країна є привабливішою для інвесторів: поліпшити бізнес-клімат, спростити регуляцію, знизити податки тощо. Тобто, це цілий комплекс заходів. Потрібно виходити на ринок і перевершувати інші країни в боротьбі за кредитні та інші інвестиційні ресурси», – зазначив Носенко.

Але координатор залучення інвестицій UIF вважає, що Україна поки не готова до такого підходу.

«Всі останні законодавчі ініціативи, такі як ринок землі, банківський «антиколомойський» закон – все одно що мертвому припарка. Це абсолютно політичні, більш того, лобістські заходи, які ні на що не впливають! Повинна бути системність, державна позиція, а їх немає …

Перш ніж братися за МВФ і будь-якого іншого кредитора, важливо навести порядок всередині країни, перестати озиратися на тих, хто ніби-то усе може вирішити та зайнятися системною політикою», – вважає Носенко.

«Я закликаю і Президента, і Прем’єра серйозно взятися за комплексну програму економічних реформ. Повторюся: спрощення і зниження податків, дерегуляція бізнесу, банківська реформа. Тільки з вирішенням цих завдань, ми зможемо вийти на ринок запозичень і нарешті отримати необхідні нам гроші. Поки ситуація виглядає так, що вартість запозичень росте і буде продовжувати рости.

Україна просто зобов’язана взятися за справу, засукавши рукава. Урізуємо витрати, починаємо економічні реформи і виходимо на ринок інвестицій в правильній упаковці!», – підсумував він.