» Новини » Зміни до Держбюджету- 2020 : Оцінка основних показників

Зміни до Держбюджету- 2020 : Оцінка основних показників

Адекватним нинішній ситуації в Україні назвав зміни до Держбюджету-2020  експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін. Він підкреслив, що тепер може почати працювати стабілізаційний фонд. Також новий кошторис відкриває можливість зовнішнього фінансування. Про це експерт UIF пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

«Оскільки в рамках оцінки прийдешньої економічної кризи ми ще в березні робили переоцінку прогнозу бюджету на 2020 рік і без стабілізаційного фонду отримали дефіцит у 209 млрд гривень, то поточний дефіцит бюджету у 298 млрд гривень нас не дивує. 7% ВВП дефіцит – це об’єктивна реальність цього року. Ми в цьому сенсі не є унікальними. Бюджети США і ЄС будуть теж у подібних дефіцитах – 5-10% ВВП. Логіка Кабміну наступна – скоротити витрати на ті статті, які можна скоротити або не нести витрати в поточному році і максимально сконцентруватися на заходах з протидії коронавірусу, створивши стабілізаційний фонд. Спочатку 1-я версія мала стабілізаційний фонд 124 млрд гривень. Потім 97 млрд гривень, в остаточній редакції – 65 млрд гривень. Скорочено видатки на місцеві вибори, перепис тощо. Ми оцінювали падіння консолідованих доходів держави на рівні 100 млрд гривень. Держбюджет за доходами скорочений на 119 млрд гривень. Це на 23 млрд гривень менше, ніж рік тому. Думаю, доходи будуть вищими, ніж заплановано. Тим більше, що НБУ трохи підняв перерахування, і доходи від держпідприємств (насамперед, Нафтогазу) істотно збільшені (на 20+ млрд гривень)», – зазначив Данило Монін.

Власне зміни, додає експерт, в останні два тижні йшли в логіці фіксованої суми дефіциту, який не змінювався. Тому все, що могли депутати – повернути фінансування за частиною статей і скоротити за іншими статтями.

«Зменшили стабілізаційний фонд на 30+ млрд гривень. Це відбулось внаслідок відновлення частини бюджетних програм. Крім того, медицині додали 15 млрд гривень. Частина витрат, які повинні були йти по фонду, підуть за іншими програмами.

Єдине, що мене дивує, що стабілізаційний фонд планується використовувати для виплат пенсіонерам. Річ у тім, що фінансування пенсійного фонду збільшено до 202 млрд гривень (ми в березні прогнозували дефіцит ПФ на рівні 200 млрд гривень). Тому краще стабілізаційний фонд залучити на інші заходи. Першочергове завдання уряду – визначити, на що підуть кошти стабілізаційного фонду з точки зору максимального ефективного їх використання.

Фінансувати дефіцит будуть коштом внутрішніх і зовнішніх позик. За планом запозичень до бюджету має піти 3-4 млрд доларів від МВФ + щось додасть Світовий банк. Я не вірю в суму 377 млрд гривень внутрішніх запозичень. Там хіба що може бути збільшений оборот через короткі позики на 90-180 днів. Подивимося на нові умови на внутрішньому ринку після 3-х тижнів скасування аукціонів. Я в цілому схиляюся до того, що НБУ дасть в борг Мінфіну близько 100 млрд. Це адекватно поточній ситуації й не дасть особливих великих ефектів на інфляцію», – наголосив Данило Монін.