» Новини » Сергій Носенко: Зеленський повинен не допустити обробку персональних даних українців без їхньої згоди

Сергій Носенко: Зеленський повинен не допустити обробку персональних даних українців без їхньої згоди

Заветувати зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» закликав Володимира Зеленського координатор програми залучення інвестицій Українського інституту майбутнього Сергій Носенко. Зокрема, цим законом ВР визначила поняття «самоізоляція і обсервація», а також дозволила обробляти персональні дані хворих COVID-19 без їхньої згоди.

У влади, підкреслив експерт, відсутнє бачення базових принципів побудови демократичної держави. Чиновники творять беззаконня у сталінському дусі.

«За роки незалежності в Україні на стару радянську ідеологію, де все люди невільні, нашаровувалися якісь інструкції, закони. На старому гнилому фундаменті намагалися створити нову будівлю. Це виглядає абсурдно, тому що нічого не працює на старій основі. Інвестиції не заходитимуть в країну, де за секунду можна відібрати ліцензію, випустити нову інструкцію, заблокувати бізнес або без згоди обробляти персональні дані. Це призведе до зловживання влади силовиками. Мене турбує наявність баз персональних даних у силових структурах, хоча у них немає згоди громадян на їхню обробку», – зазначив Сергій Носенко.

На думку експерта UIF, у цій ситуації Президент повинен жорстко ставити завдання своїм підлеглим, щоб переглядати концептуальні питання.

«У мене є підозра, що люди, які сьогодні керують країною, не розуміють різниці між розвиненим демократичним суспільством і Україною. Що потрібно робити, щоб в нас вірили і довіряли не лише політично, а й економічно, щоб в країну йшли інвестиції. Загальний контроль повертає нас до стеження й диктатури. Цього не можна допустити. Інакше Україна ніколи не стане конкурентоспроможною державою. Жоден фінансист при здоровому глузді не вкладатиме долари в країну, де рішенням чиновника можна влізти в особисте життя або провести обшук під вигаданим приводом. Це шлях в нікуди, вірніше, в обійми РФ», – заявив Сергій Носенко.