» Новини » Спільні патрулі на тимчасово окупованих територіях: важливі акценти

Спільні патрулі на тимчасово окупованих територіях: важливі акценти

Ідея спільних патрулів має право на існування. Але одразу потрібно чітко визначити – спільних не з так званими ДЛНР, з ними спільного нічого бути не може. Ті, хто братимуть участь у патрулях, не повинні мати історії тримання в руках зброї. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін. Так експерт прокоментував ініціативу президента Зеленського щодо створення спільного патрулювання на тимчасово окупованих територіях України під час підготовки до місцевих виборів у складі українців, представників окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

«Є також десятки інших питань: від озброєння до підпорядкування, від їх повноважень і хто буде їх визначати до забезпечення безпеки. Це буде надзвичайно складно. А головне – слід пам’ятати, що обговорення ідеї спільного патрулювання, висмикуючи його із загального контексту забезпечення безпеки, не має сенсу. Це точно як формула Штайнмаєра – вона теж не має сенсу поза контекстом чіткого плану, навіть якщо не обговорювати її зміст. Самі по собі спільні патрулі нічого не дають. Потрібно зрозуміти, хто буде забезпечувати дотримання припинення вогню, відведення важкої зброї, що, як і коли буде з важкою зброєю в окупованому Донбасі, як проходитиме роззброєння і хто його проводитиме, як буде забезпечуватися доступ спостерігачів, зокрема, ОБСЄ. Врешті-решт, на якому етапі відбудеться розпуск так званих ЛДНР і передача повноважень міжнародній адміністрації, адже без цього говорити про легітимність будь-яких виборів теж не має сенсу, як і без дотримання критеріїв ОБСЄ та українського законодавства. І спільне патрулювання саме по собі не вирішує проблему контролю над кордоном, оскільки ОБСЄ повинно отримати повний доступ, встановити контролююче обладнання, систему інспекцій, розміщення контролюючих постів тощо», – зауважив Павло Клімкін.

 

Все це складно, додав він, але можливо організувати, якщо Кремль прийме, в результаті домовленості із Заходом, рішення, що залишає Донбас.

 

«Критичним для української державності є контрольована нами реінтеграція. Часові рамки теж важливі, але наш контроль абсолютно критичний. Будь-який інший варіант буде використаний РФ для спроб фрагментації України», – наголосив Павло Клімкін.