» Новини » Павло Клімкін: Україна повинна брати участь у реалізації стратегії Євросоюзу щодо безпеки на Островецькій АЕС

Павло Клімкін: Україна повинна брати участь у реалізації стратегії Євросоюзу щодо безпеки на Островецькій АЕС

 

Небезпечним проєктом назвав будівництво Росією АЕС поблизу білоруського містечка Острівець керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін. Він також наголосив на важливості запропонувати Білорусі стратегію, де будуть міститися елементи допомоги для виконання всіх заходів з безпеки та санкцій, якщо вони не будуть виконані. Тобто, сформувати для Білорусі пропозицію, від якої вона не зможе відмовитися.

 

«Коли йдеться про ядерну безпеку, завжди вирують емоції. Для країн, які найбільше постраждали від Чорнобильської катастрофи, це більше, ніж політика. Тому міжнародне співтовариство повинно визначити візію, що слід зробити для забезпечення всіх необхідних стандартів ядерної безпеки АЕС, що будується у Білорусі. Перед тим, як грати у політику, потрібно домовитися, що всі вимоги щодо зміцнення безпеки, сформульовані європейськими інституціями, мають бути виконані до введення в експлуатацію. Це має бути альфа та омега спільної позиції», – зауважив Павло Клімкін.

 

Крім того, Павло Клімкін наголошує на необхідності сформувати позицію ЄС та України щодо неможливості купувати електроенергію із зазначеної АЕС, без виконання усіх заходів.

 

«Якщо така позиція сформулюється в ЄС і буде дотримуватися, постане питання для України, адже купівля нами електроенергії розглядатиметься як удар по спільній позиції солідарності. Ми отримаємо просте запитання: якщо ви хочете нашої допомоги щодо Північного потоку 2, то чому відмовляєте нам у солідарності? Адже для Росії посадити ЄС на голку експорту відносно дешевої електроенергії – це майже те саме, що й прив’язати до свого газу. Та й зелені рухи та партії гратимуть все більшу роль у майбутній Європі. Ми маємо брати участь у формулюванні й реалізації спільної стратегії, інакше інші гратимуть за нас», – підсумував експерт.