» Новини » Євген Черевиков: Ухвалений Закон України щодо №2300 вб’є ДП Укрспирт до моменту приватизації

Євген Черевиков: Ухвалений Закон України щодо №2300 вб’є ДП Укрспирт до моменту приватизації

Демонополізація спиртової промисловості є важливою передумовою формування конкурентоспроможної спиртової галузі. Водночас швидке ухвалення Закону № 2300 створює додаткові ризики для функціонування провідного підприємства галузі ДП Укрспирт та інших державних підприємств. На цьому наголосив експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Євген Черевиков.

«Ймовірними наслідками цього кроку можуть бути створення спиртових виробництв виробниками лікеро-горілчаних виробів. Також банкрутство та припинення діяльності більшості державних підприємств галузі, знецінення активів працюючих виробничих майданчиків ДП Укрспирт і низькі бюджетні надходження від подальшої приватизації ДП Укрспирт. З огляду на відсутність належного державного контролю за виробництвом та реалізацією неденатурованого спирту, сподівання на детінізацію галузі внаслідок ухвалення цього Закону є безпідставними», – зауважив він.

Разом з тим, додав експерт, реформування спиртової промисловості України має здійснюватися у 3 етапи:

  • Консолідація підприємств галузі і оздоровлення ДП Укрспирт. Цей етап має завершитись корпоратизацією підприємства;
  • Демонополізація галузі (те, на що спрямований Закон №2300);
  • Приватизація ДП Укрспирт.

Нагадаємо, 15 листопада 2019 року Верховна Рада України ухвалила за основу в першому читанні проєкт Закону № 2300 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу спирту етилового».

Цим законопроєктом передбачається створення рівних умов для виробників спирту всіх форм власності (виробництво, продаж та експорт спирту підприємствами незалежно від форми власності на підставі ліцензії; до 01.01.2022 імпорт спирту здійснюється лише державними підприємствами; оптова торгівля спиртом на медичні та ветеринарні цілі може здійснюватися за наявності ліцензії закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання зооветеринарного постачання незалежно від форми власності).