» Новини » Чи зможуть нові санкції зупинити Північний потік 2?

Чи зможуть нові санкції зупинити Північний потік 2?

ФОТО: www.unn.com.ua

Росія оцінила свої запаси енергетичних ресурсів (нафти, газу). Водночас  свою оцінку дали Британія та США. В результаті підрахунків виявилось, що Росія свої природні запаси оцінила вдвічі менше, ніж США та Велика Британія. Чому Росія применшує свої запаси?

Розбіжність у цифрах пояснює експерт програми “Енергетика” UIF Андріан Прокіп.

«Найімовірніше, ця різниця виникла тому, що Росія оцінює лише легкодоступні запаси, які вже є у розробці. Бо використання інших, важкодоступних родовищ, є дорожчим, потребує нових технологій. З ними у Росії можуть бути проблеми, частково завдяки санкціям», – говорить він.

Чи розроблятиме Росія важкодоступні родовища?

Відомий російський експерт Михайло Крутіхін стверджує: Росія не має перспектив на світовому ринку нафти після 2035 року. Адже в майбутньому попит на нафту лише падатиме. «Нині російське керівництво розуміє, що продавати нафту потрібно якомога більше, бо невідомо, який на неї буде попит через 10 років», – пояснює експерт

Водночас газ і далі відіграватиме значну роль. А Росія посідає друге місце за обсягами запасів газу. Нині РФ активно розвиває свій газовидобуток і СПГ, щоб закріпитися на ринках Європи і Китаю. Навіть США, які регулярно погрожують санкціями, у т.ч. для європейських компаній, які фінансують російський  трубопровід Північний потік-2, наврядчи зможуть завадити цим планам.

 «Розмова про санкції ще не означає, що вони будуть накладені. Це може бути лише елементом публічної дипломатії з Європою і Росією, частиною «торгів». До того ж, європейські компанії вирішили, що будуватимуть газопровід, навіть якщо санкції будуть накладені. Швидше за все, на кінець цього року Північний потік-2 буде збудований», – резюмує Андріан Прокіп.