» Новини » Частина Закарпаття ризикує перетворитися на угорський анклав

Частина Закарпаття ризикує перетворитися на угорський анклав

Угорці мають стати повноцінними громадянами України, не втрачаючи своєї ідентичності. Для цього держава повинна почати комплексно працювати з національними меншинами. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін.

 

«Я багато разів був на Закарпатті й бачив, як українські угорці не відчувають себе вдома в Україні. Їм бракує розуміння країни, громадянами якої вони є. Ми маємо їм в цьому допомогти, інакше частина Закарпаття остаточно перетвориться на угорський анклав. Прапори над органами влади в Закарпатті не тільки українські, але й угорські. Та й живуть там за угорським часом. У нас як не було, так і немає єдиного центру вироблення політики та її реалізації щодо нацменшин. У цій ситуації на нашій території домінуватимуть інші», – зауважив Павло Клімкін.

 

Крім достойного рівня знання української мови, додав експерт, угорцям потрібні базові знання української історії, географії, основ держави і права.

 

«Якщо комусь заважає кількість цих предметів можна об’єднати їх в один –  умовно «українська мова та українознавство». Слід домовитися з угорцями, як вони будуть викладатися, і які критерії контролю якості. Це принципово! А скільки це буде відсотків від загальної освіти – це другорядне. Тим більше, що в нас майже не існує якісної шкільної освіти за межами міст (та й в містах теж)», – констатував Павло Клімкін.