» Новини » Молдова з парламентом, але без коаліції

Молдова з парламентом, але без коаліції

Фото: REUTERS/Sergei Ilnitsky

В Молдові, після рішення Конституційного суду, який відкинув скарги частини учасників перегонів, є офіційні результати виборів. Проте, парламент сусідньої держави, швидше за все очікує або коаліція меншості або розпуск та нові вибори – партійні лідери демонструють небажання йти на компроміси один з одним.

9 березня Конституційний Суд офіційно затвердив результати виборів, відкинувши скарги ACUM та Партії соціалістів. Таким чином остаточний розклад в парламенті наступний: соціалісти – 35 мандатів, Демократична партія – 30 мандатів, ACUM 26 мандатів, Партія Шора – 7 мандатів, незалежні кандидати – 3 мандати.

На це одразу відреагувала Партія соціалістів. Зокрема, її представник в ЦВК Максим Лебединський анонсував збір колегіальних органів партії 11 березня, де і буде вирішене питання подальших дій у новому парламенті. А для того, щоб посилити свої переговорні позиції та утримати єдність партії, всі новообрані депутати підписали декларацію, у якій зобов’язалися працювати лише в рамках єдиної команди та не переходити в інші фракції.

Однак найцікавіші заяви поки зробив їх лідер та президент Молдови Ігор Додон. По-перше, він оголосив про те, що збере перше засідання нового скликання парламенту до 25-26 березня та ініціює переговори зі всіма партіями щодо подальшого розвитку ситуації. Також він виключив можливість формування коаліції з Партією Шора. А от несподіванкою стала його заява про те, що Партія соціалістів повинна розглянути можливість формування коаліції з блоком ACUM. Мовляв, попри значні розбіжності, у них є одна спільна мета – змінити владу Демократичної партії.

У свою чергу один з лідерів ACUM Андрей Нестасє прокоментував ймовірність такої коаліції. Він заявив, що не хоче «домовлятися з одними злочинцями для того, щоб прибрати інших злочинців». Взагалі ACUM поки заперечує можливість вступу в будь-який формат коаліції та називає вибори нечесними. Вони навіть вимагали анулювати мандати Влада Плахотнюка та Ілана Шора, однак безуспішно.

Тим часом Демократична партія продовжує наполягати на тому, що ACUM повинні утворити разом з ними коаліцію. Влад Плахотнюк наголошує на тому, що політична криза, яку може спровокувати відсутність коаліції та перевибори, буде повністю на совісті Майї Санду та Андрея Нестасє. У демократів не виключають і переговорів з кожним депутатом ACUM окремо, що буде спробою повторити 2016 рік, коли ДПМ змогла сформувати уряд завдяки перебіжчикам з інших партій.
Молдовські вибори розглядали і у Європарламенті. У євродепутатів було багато претензій до проведення волевиявлення громадян, а деякі з них заявили, що Молдова не заслуговує на відновлення макрофінансової допомоги. Водночас інша частина депутатів закликає дочекатися офіційної доповіді ОБСЄ та реакції молдовської влади на них.

Яр Батог, стажер UIF