» Новини » Варшава різко збільшила оборонний бюджет, проте коштів на постійну американську базу там не закладено

Варшава різко збільшила оборонний бюджет, проте коштів на постійну американську базу там не закладено

Минулого тижня увага інформаційного середовища Польщі була зосереджена у міжнародно-політичному напрямку. На порядку денному – Конференція з Близького Сходу у Варшаві, новий оборонний бюджет та контракт на постачання американської ракетної системи.

Отож, незадовго до Конференції та візиту високопоставлених представників США Польща затвердила новий оборонний бюджет, який у 2019 році, за даними польського Міністерства національної оборони, досяг рекордної позначки на рівні 44,7 млрд. злотих (335,25 млрд. гривень) і складає 2% від ВВП Польщі, що, в свою чергу, відповідає вимогам НАТО. Порівняно з 2018 роком, бюджет збільшився на понад 9%. Проте в оборонні видатки поляки внесли і не лише в традиційному розумінні військові пункти. Наприклад, в рамках оборонного бюджету буде витрачено 453 млн. злотих (3,4 млрд. грн) на модернізацію поліції, пожежної служби та держохорони, 43 млн. (322,5 млн. грн.) злотих буде витрачено на довгострокову програму подолання дефіциту пілотів авіації служби надзвичайних ситуацій, а ще 500 млн. злотих (3,75 млрд. грн.) з оборонного бюджету будуть передані Фонду місцевих доріг. Крім того, новий бюджет не резервує кошти для можливого будівництва постійної бази американських військ у Польщі, на яку польська сторона пропонувала співфінансування в розмірі до 2 млрд. доларів. Заступник міністра оборони Войцех Скуркевич пояснив це поточним відсутнім рішенням американців.

Але 14 лютого у Варшаві завершилась дводенна Конференція з Близького Сходу, яка була проведена «з подання» США. Найбільше польське видання «Газета Виборча» так описало цю подію:  «Конференція з Близького Сходу відбувається в День Святого Валентина і є доказом нашої глибокої любові до Сполучених Штатів».  В перший день Конференції держсекретар США Майкл Помпео заявив, що визначеною учасниками конференції найбільшою небезпекою для Близького Сходу є Іран. Раніше ізраїльський прем’єр-міністр Нетаньяху у мережі «Твіттер» заявив, що на зустрічі обговорюють, чи зацікавлені арабські країни у війні з Іраном (повідомлення було видалене). Це сталось після попередньої декларації Міністерства закордонних справ Польщі про «мирний і не спрямований проти Ірану» характер конференції. До того ж, ізраїльсько-палестинська тема була «другою» після обговорення небезпеки від Ірану, однак відбувалась вона без участі самих палестинців. Сам же Бенджамін Нетаньяху, за повідомленням ізраїльських ЗМІ, на зустрічі з журналістами у Музеї історії польських євреїв сказав, що «поляки співпрацювали з нацистами під час Голокосту».   Крім того, у зв’язку з розрізом характеру Конференції із політикою ЄС щодо Ірану, вона була проігнорована групою важливих європейських гравців, окрім британського міністра закордонних справ Джеремі Ханта.

На фоні Конференції віце-президент США Майкл Пенс у Варшаві зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою і польськими та американськими солдатами. Церемонія супроводжувалася підписанням контракту на постачання 20 ракетних пускових установок «HIMARS» вартістю 414 млн. доларів до Польщі. Крім того, буде поставлено 30 «касет» по шість ракет «GMLRS» з дальністю до 70 км і 30 ракет великої дальності (до 300 км), транспортні засоби системи управління вогнем, 33 автомобілі «HMMWV», а також буде проведено навчання поляків. Зрештою, згідно з повідомленням Міністерства оборони Польщі, вся система прибуде до 2023 року. «HIMARS», які в Польщі відомі під назвою «Lobster» є однією з найсучасніших і найточніших ракетних систем у світі. За повідомленням ЗМІ, на даний момент польські артилеристи здатні вдарити по цілях на відстані лише близько 40 км. Купівля ж пускової установки HIMARS є надзвичайно важливою з точки зору безпеки Польщі, оскільки вона дозволяє атакувати установки, встановлені в Калінінградському анклаві РФ, а ракети дальнього радіусу здатні вразити ворожі групи, які готуватимуться до вторгнення.

Іван Дуднік, стажер УІМ