» Новини » Демократія по-словацьки: Лайчак пропонує допустити російських спостерігачів на українські вибори

Демократія по-словацьки: Лайчак пропонує допустити російських спостерігачів на українські вибори

Фото: Роман Балук/ZIK

Голова ОБСЄ, Мирослав Лайчак, пропагує політику «невтручання» у справи Венесуели та політику «демократизації» українських виборів, шляхом допуску на них російських спостерігачів. Як пояснює свою позицію Лайчак, далі у новинах…

        Пройшов майже рік з вбивства відомого словацького журналіста Яна Куцяка, як влада Словаччини знову посягає на свободу слова словаків.  Цього разу журналісти та медіа інституції оскаржують новий законопроект. У ньому міститься положення, що має надати політикам право відповідати на зміст ЗМІ, який їм не подобається, тобто публічно оскаржити його. ЗМІ, які не публікують відповідь політиків , матимуть виплатити штраф  в розмірі майже 5 000 євро. Міжнародний інститут преси (IPI) разом з Радою Європи  попередили Словаччину про незаконність порушення свободи ЗМІ.  Поправка введена словацькою правлячою партією Smer-SD (соціал- демократи), лідери якої, включаючи колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо,  регулярно виступають перед журналістами, які їх критикують. Крім того, в Словаччині вже є орган, який має повноваження вирішувати суперечливі питання у пресі.  Це медіа-рада, що складається з адвокатів, колишніх журналістів та інших професіоналів. Також у країні є кодекс преси, що надає право на виправлення, яким можуть користуватися всі особи, включаючи політиків і державних службовців.

        Не менше обговорень, ніж законопроект про персу, викликала нова заява Мирослава Лайчака, Міністра закордонних та європейських справ Словаччини. Він не висловив підтримки самопроголошеному Президенту Венесуели, Хуану Гуайдо. Міністр говорить про мирне та демократичне вирішення кризи в Венесуелі та про нові вільні і чесні президентські вибори. Партія  Most-Hid ( партія угорської меншини) підтримує Лайчака у важливості проведення виборів, але наголошує на висловленні більш чіткої позиції країни. Міністр впевнений, що Словаччина і ЄС не мають  підтримувати жодних насильницьких дій стосовно Венесуели, та не втручатися у перебіг подій. Їх позиція полягає в тому, щоб підтримувати демократичні вибори, аби усі громадяни Венесуели мали право вільно обирати Президента. У свою чергу, члени партії «Свобода і Солідарність» ( ліберали ) намагатимуться змусити парламент Словаччини визнати Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. Вже більше десяти країн визнали Гуайдо, серед яких є і сусідня Словаччині Чехія. Вона приєдналася до Німеччини, Іспанії, Франції, Швеції, Данії та Австрії. Вже в останні тижні США, Канада і переважна більшість латиноамериканських країн зробили подібний крок. Президента Венесуели Ніколса Мадуро, який, за словами Гуайдо, є нелегітимним, продовжує підтримувати Росія, Китай, Туреччина та Іран. Росія навіть стверджує, що зусилля, спрямовані на передачу влади Гуайдо, є готовою акцією Сполучених Штатів. Проти втручання у справи  Венесуели висловився і голова найчисельнішої партії у словацькій коаліції, Роберт Фіцо.

        Як Голова ОБСЄ, Мирослав Лайчак  висловив свою демократичну позицію нейтралітету і щодо подій в Україні. У телефонній розмові з Міністром закордонних справ України, Павлом Клімкіним, він  висловив жаль з приводу закону, прийнятого українським парламентом, який перешкоджає власникам російських паспортів бути акредитованими як спостерігачі місії ОБСЄ зі спостереження за виборами в Україні. За словами Лайчака, незалежність, неупередженість і професіоналізм спостереження за виборами є надзвичайно важливими.  Він переконаний, що акредитація всіх  спостерігачів відповідає найвищим інтересам ОБСЄ, України та її народу. Лайчак  закликав керівництво України продовжувати пошук усіх можливих рішень, які б дозволили акредитувати всіх спостерігачів на цих виборах. Водночас він нагадав про тверду і міцну підтримку України з його боку, як Голови ОБСЄ.

        Без розмов про Україну не обійшлось і на зустрічі Ангели Меркель з представниками уряду Словаччини. Німецька канцлерка прибула на одноденний візит до Братислави для участі у саміті V4.  Учасники саміту узгодили початок спільного проекту в Марокко в наступні місяці, з метою допомогти зупинити міграцію до Європи. Крім того, Меркель говорила про проект газопроводу «Північний потік», підкресливши, що необхідно аби Україна залишалася транзитною країною і диверсифікувати джерела постачання газу. Вона також торкнулася теми конфлікту Києва та Москви та додала, що Європа не хоче бути залежною від Росії, але Росія була джерелом природного газу ще під час Холодної війни. Також, Президент Словаччини Андрей Кіска вручив Ангелі Меркель державну нагороду за розвиток відносин між Словаччиною та Німеччиною.

Валерія Півень, стажер УІМ