» Новини » Азовське море станом на 10 грудня

Азовське море станом на 10 грудня

За останні кілька днів в Азовському морі сталося кілька непомітних, але дуже цікавих інцидентів. 

Станом на 18:00 7 грудня через Керченську протоку були пропущені ВСІ комерційні кораблі, що йдуть в порти Маріуполя і Бердянська. Всього пропущених суден 10, по 5 на Маріуполь і Бердянськ. Прикметним в даній ситуації є ще й час простою цих суден – від 24 годин до 12 діб. У підсумку в Керченській протоці на огляді не залишилося ЖОДНОГО корабля. Це вперше за останні півроку з моменту початку конфлікту в Азовському морі.
Нещодавно начальник Слідчого управління ФСБ Михайло Шишов заявляв: “З 1 квітня по 1 грудня через Керченську протоку пройшли 18 783 судна. Прикордонники оглянули 2052, з них 1 183 йшли в російські порти Азовського моря і лише 869 – в українські”.
Ця спритна маніпуляція і гра цифрами може легко збити з пантелику будь-кого, необізнаного в деталях. Адже створюється відчуття, що перевірили 2052 корабля з майже 19 тисяч, а решту просто пропустили, без огляду.

Ця заява була зроблена насамперед для США і ЄС, які вже почали готувати свіжий різдвяний пакет санкцій проти російських портів у Чорному та Азовському морях у зв’язку з блокадою Азова і захопленням 3 кораблів ВМСУ.

Тепер трохи докладніше про заявлені 869 суден, що йдуть в українські порти і, за заявою Олексія Вольського, зупинені і оглянуті в Керченській протоці. Завдяки роботі Моніторингової групи “Майдан закордонних справ”, Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і редакції BlackSeaNews було підраховано, що за вказаний період з 1 квітня по 1 грудня у напрямку до українських портів Азовського моря пройшло ВСЬОГО близько 480 комерційних кораблів (приблизно по 60 кожного місяця).
Цю ситуацію іншими словами крім як “блокада” не назвеш.

Іраклій Джанашияексперт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього

Повний матеріал читайте на Сensor.net